Nech sú tohtoročné Vianoce šťastné a zelené

Už len pár dní a sú tu opäť sviatky radosti, pokoja a rodinnej pohody.

U nás doma je to žúžo. Milujeme stretnúť sa a radostne si užívať, že sme po roku opäť spolu. Všetci zdraví a o rok múdrejší. Máme takú dohodu, že si kupujeme len darčeky, ktoré naozaj potrebujeme a chceme. Dopredu sa o nich rozprávame, a tým si uľahčujeme hľadanie a hlavne sa vyhýbame množstvu zbytočností, ktoré by sme aj tak doma mať nechceli. Možno sa oberáme o moment prekvapenia, ale za to máme 100 % istotu, že si darujeme to, čo naozaj chceme a potrebujeme.

loren-cutler-sHCjnKRhyso-unsplash

Nie vo všetkých rodinách to tak je.

Vianoce sú naozaj niekedy šialené a neekologické sviatky. Pozrime sa na fakty. 

Viac ako 154 miliónov Američanov priznáva, že dostalo najmenej jeden nechcený darček. V Británii skončí každý piaty nechcený darček rovno na skládke. V prepočte je to okolo 23 miliónov nechcených darčekov, ktoré sa deň po ich rozbalení automaticky stávajú odpadom a ten sa na skládke môže rozkladať stovky rokov.

Samozrejme, že Vianoce nie sú len o darčekoch, ale aj o kilometroch baliaceho papiera, do ktorého ich balíme. Zaujímavosťou je, že v priemere človek minie na balenie vianočných darčekov 2,68 rolky baliaceho papiera, z ktorého sa len časť môže recyklovať. Baliace papiere potiahnuté fóliou alebo glitrami totiž patria do komunálneho odpadu.

annie-spratt-hqkYp-Ookk4-unsplash

Ale poďme na Slovensko. 

V roku 2018 sme na vianočné darčeky minuli asi 172 €. Najviac nakupujeme darčeky pre blízku rodinu a len 1 % respondentov myslí počas Vianoc na tých, ktorí potrebujú pomoc. Medzi najbežnejšie darčeky na Slovensku patrí oblečenie, hračky, kozmetika a elektronika. A až polovica z nás sa tajne snaží zistiť, čo by si naši blízki pod stromčekom priali. Len 11 % sa pýta priamo. Do ktorej skupiny patríte vy?

Nechcené darčeky. Čo s vami?

Asi vás neprekvapí fakt, že najbežnejším nechceným darčekom na Slovensku je oblečenie, obuv, kozmetika vrátane parfumov alebo darčeky do domácnosti. A väčšina z nás si nechcené darčeky nechá aj napriek tomu, že vie, že ich nikdy nevyužije. 

Samozrejme, že najlepším riešením, ako predchádzať nezmyselnému vyhadzovaniu peňazí a zároveň tvorbe odpadu, je úprimný rozhovor s členmi domácnosti o tom, čo si pod stromčekom chceme naozaj nájsť. A preto buďme k sebe úprimní. 

Rozprávajme sa a hovorme o tom, že darovanie darčekov je o vzájomnej dôvere. Vianoce určite nie sú len o darčekoch, práve naopak, sú o čase strávenom v kruhu milovaných. Každému bude lepšie, keď si pod stromčekom nájde to, čo ho baví. A nie niečo, pri čom sa bude musieť kyslo tváriť, pretože v momente, ako darček rozbalí, bude vedieť, že naň doma bude len sadať prach.

Čo s tými, ktorí si nedajú povedať? Pretože vieme, že aj takých v rodine máme.

Ak máte v rodine členov alebo kamarátov, ktorí sú jedničky v dávaní nezmyselných darčekov, prijmite ich. Je to náročné, ale rozčuľovanie vám pravdepodobne aj tak nepomôže. A obdarovanie je pre niektorých z nás jediným jazykom lásky, ktorým vedia tú ich prejavovať. Dovoľme im to.

Za darčeky poďakujte a pokojne sa s nimi rozlúčte. Nechcené darčeky môžete venovať na charitu alebo rodinám v núdzi. Vyswapovať ich, predať alebo ich darovať niekomu inému. 

A na záver prikladám pár tipov na „šťastné, veselé a zelené“:

  1. Pýtajte sa, počúvajte a rozmýšľajte nad tým, čo komu kúpite.
  2. Neodsúvajte svoje zásady. Ak sa celý rok snažíte o zodpovednejší život, ustojte to aj na Vianoce. Užite si ich naplno a v súlade so svojimi zásadami. 
  3. Vymeňte baliaci papier za noviny a spravte si z balenia darčekov novú rodinnú disciplínu. Zahrajte si hru o najoriginálnejšie zabalené darčeky. 
  4. Venujte pod stromček krok na „ceste“ k udržateľnosti. Obdarujte svojich blízkych eko-darčekom, ktorý viete, že by si sami nekúpili. 

 

  1. kira-auf-der-heide-IPx7J1n_xUc-unsplash

Medzi mojich favoritov patrí lufa, kompostovateľný vecheť a čapovaný eko prostriedok na čistenie riadu či bambusové tyčinky do uší. Nie je nič lepšie, ako keď vaši blízki vďaka vám urobia jeden malý krok navyše. A čo vy viete, možno sa im tieto produkty zapáčia.

  1. Podporte slovenských dizajnérov a značky. Tento rok nás potrebujú viac ako kedykoľvek predtým. Zamilujte sa naspäť do kvality a nie kvantity.
  2. Vymeňte konvenčné kozmetické balíčky za kvalitnú prírodnú slovenskú kozmetiku. 
  3. Myslite na tých, ktorí sú v núdzi. Prispieť môžete napríklad pravidelne 1 € na občianske združenie #everyindividualmatters, ktoré každý mesiac zbierkou pomáha ľuďom v núdzi alebo zvieratám. Ročne vás táto pomoc bude stáť len 12 €. Keby sme všetci venovali len 1 € mesačne, svet by bol ešte krajším miestom.

A na záver si každý pre seba pripomeňme, o čom pre nás Vianoce sú a užime si ich v kruhu najbližších. Po tomto roku si všetci zaslúžime vychutnať si pohodu a poriadny oddych pri zemiakovom šaláte a rozprávkach.

Zdroje:

https://boutique-magazine.co.uk/talking-rubbish-23-million-unwanted-gifts-destined-for-landfill-this-christmas/

https://www.savings.com.au/credit-cards/aussies-wasted-over-400-million-in-unwanted-christmas-gifts-last-year

https://www.finder.com/unwanted-gifts

https://touchit.sk/kolko-minie-priemerny-slovak-pocas-vianoc-pozrite-sa-ake-darceky-su-in/208474