Nič navyše, len Vianoce

Vianoce sú predovšetkým o rodinnej pohode. Je to ale skutočne tak? Zrejme by sme na túto otázku dostali rôzne odpovede. Ako sa vrátiť k podstate Vianoc, prestať sa naháňať za zľavami v obchodoch a nekupovať zbytočnosti? Prečo by sviatky mali byť len o konzume – darujme našim blízkym to, čo reálne potrebujú. A ak nie, nie je nič zlé na opýtaní sa – veď cesta, akou prianie splníte je už na vás.

Zelené Vianoce

Čo to znamená? Menej zbytočností, viac užitočných darčekov, ktoré vieme využiť a ostanú s nami dlho. Darčeky bez jednorazovej hodnoty, ktorých vnútorná cena po skončení sviatkov nemizne. Detaily robia celkový obraz a my vám dokážeme, že Vianoce zďaleka nie sú iba o darčekoch. Ako si teda tento rok urobiť zelené Vianky?

Snímka obrazovky 2019-11-27 o 11.25.23

Čo je toto za módu?

Okrem debaty o lepších darčekoch sa snažíme dotknúť i množstva šantivých eko-inovácií. Tak poďme na to – stromček, symbol Vianoc. Jeho neodmysliteľná tradícia je s nami už zopár desaťročí. Ako dlho sú s nami aj ozdoby, ktorými ho každý rok zdobíme? Každý jeden rok v zime sa vyskytne reportáž o zmene ,,módy“ stromčekových ozdôb. Či už sa o nej dozviete v televízií, alebo na internete, zrejme sa zhodneme na tom, že je to hlúposť. Každý rok je vraj „in“ iná farebná kombinácia ozdôb a svetielok. Odkiaľ táto nová ,,móda“ ale prišla? Samozrejme, nie je to dôsledkom aktívnej a stále sa meniacej stromčekovej módy, ale iba snahou obchodníkov predať ďalšie ozdoby. Veď čo je zlé na už po niekoľko rokov tradične sfarbených ozdobných guliach a iných peknostiach, ktoré rok čo rok vylovíme z najvyššej poličky v skrini? Sú z módy? Nie, stromčeková móda neexistuje – stromček a Vianoce celkovo sú predovšetkým o tradíciách, pokoji, a láske a o tom, k čomu sa rok čo rok vraciame. (Pri tomto článku rátame, že aj pri výbere stromčeka pristupujete zodpovedne) .

Svoj stromček si v rovnakej podobe takto môžeme pamätať už od detstva – nie je to krásne? Tento mindset ale nekončí iba pri vianočnom stromčeku. Aplikovať ho môžete i na ďalšie oblasti vianočnej výzdoby a inšpirovať sa ním i v živote

Snímka obrazovky 2019-11-27 o 11.37.08

Ako ale vieme náš stromček urobiť skutočne zeleným? Ak napokon rozmýšľate o kúpe nových vianočných ozdôb, rozhliadnite sa najskôr po svojom domove. Čo je zlé na sušených jablkových kolieskach, alebo plátkoch pomarančov s klinčekmi? Sušené ovocie nielenže krásne vonia, ale aj dobre vyzerá. Ďalej môžete na stromček povešať rôzne ručne vyrobené ozdoby, alebo postavičky z trhov. Predávajúci sa vášmu rozhodnutiu určite potešia, a vy budete mať doma krásny, ručne vyrobený milý kúsok umenia. Takto môžeme pokračovať donekonečna, no výzor vášho stromčeka je na vás. O tom, či je lepšie mať živý, alebo umelý stromček budeme písať nabudúce – tešte sa .

My to máme takto

Asi ste si už všimli, no my v Zemito sa snažíme odpad zredukovať na minimum. Či už je to reálnou bezobalovosťou v podobe ekologického, alebo žiadneho odpadu, alebo kvalitnými a praktickými výrobkami bez použitia nepotrebných a škodlivých látok. Robíme to pre ľudí i prírodu a Vianocami naše snaženie nekončí. Práve naopak! Kvalitné a poctivé výrobky človek potrebuje a vie využiť po celý rok, no darovať ich blízkym má ešte väčšiu váhu. Namiesto peknej vecičky, z ktorej sa vaši blízki budú radovať intenzívne, ale krátko, skúste cez tieto Vianoce ísť na to trošku inak. Skúsme sa postupne osamostatniť od rýchlej, nekvalitnej a neosobnej výroby a radšej darujme príjemné, kvalitné a prírodné výrobky, ktoré aj dlhšie vydržia. Jednoducho kvalita nad kvantitu – okrem praktického významu si váš darček budú vaši milovaní o to viac ceniť a vážiť. A nie len oni, ale aj naša planéta. Nehovoriac o baliacom papieri, ktorý možno nahradiť starými novinami, odloženým papierom z minulosti, alebo takýmto roztomilým vianočným vrecúškom, ktoré využijete dlho.

Vrecko_1

Zopár tipov na bezobalové darčeky

  • Prevedenie je už na vás. Kto ale vraví, že to musí byť hmotná vec?
  • Čo tak darovať zážitok? Ten ostane v pamäti naveky a tiež je bez obalu!
  • Darovať môžete taktiež relaxačný, poznávací pobyt
  • Lístok na kultúrne podujatie.
  • Dnes už ale nemusíte ostávať iba na Zemi. Aj keď len pomyselne. Existujú rôzne stránky, ktoré za vás pomenujú hviezdu – je ich viac než dosť pre každého z nás. Dokonca si konkrétnu hviezdu môžete aj vybrať.
  • Ďalším nehmotným no veľmi milým darčekom môže byť adopcia zvieratka v zoo menom obdarovaného. Menom obdarovaného možno darovať finančné, alebo iné prostriedky na charitu vášho, alebo jeho výberu.
  • Darčeky však nemusíme iba kupovať. Čo tak darovať cenné veci, ktoré už ale nepotrebujeme? Tou môžu byť knihy, ale i oblečenie, z ktorého sme vyrástli.
  • Spoločné spomienky sú taktiež skvelý nápad!

 Takto by sme vedeli pokračovať ešte dlho. Vráťme Vianociam osobnosť a cit – sú to predsa najkrajšie sviatky v roku, a preto zďaleka nemusia byť len o konzume. Okoreňme si ich krásnymi, prírodnými  ozdobami a dajme našim blízkym to, po čom ich srdce piští. Nemusí pri tom ísť o veci, ktoré už po čase nevyužijú, kľudne im darujte to, čo viete že by si priali. Alebo im dajte niečo úplne symbolické, ale krásne a pozorné. Urobme spoločne tieto Vianoce zelenšími a milšími. Veď o nič viac tu nejde, len o Vianoce.