Nový (ekologický) začiatok

Milí naši, vitajte v novom roku 2021!

Určite vkladáme do tohto roku nádej, že prinesie zmeny, na ktoré všetci tak dlho čakáme - možnosť stretávať sa s našou rodinou či priateľmi, slobodne cestovať... skrátka vrátiť sa späť do bežného života tak ako sme ho poznali doteraz. Práve vo chvíľach, kedy trávime viac času v našich domácnostiach vidíme, ako narastajú množstvá odpadu, ktoré denne produkujeme. Nový rok je priestorom pre zmenu a preto sme sa v Zemite rozhodli inšpirovať Vás na začiatku Vašej cesty za ekologickejším životom prostredníctvom piatich jednoduchých tipov, ktorých výsledkom je nielen ochrana zdravia či redukcia odpadu, ale predovšetkým dobrý pocit, že i malými krokmi sa dá urobiť veľa. Poďme na to!

lufa

lufa

Vedeli ste, že klasickú hubku na riad možno nahradiť lufou? Ak ste ešte nikdy o lufe nepočuli, radi to napravíme.
Egyptská lufa je zelenina podobná našej cukete, ktorá po jej vysušení plní dokonalú náhradu penovej hubky a vďaka jej štruktúre, ktorá nezachytáva zvyšky potravín a nevlhne, zabraňuje rozmnožovaniu baktérií. Vaša domácnosť tak bude zdravšia a ekologickejšia. Keď lufa doslúži, môžete ju pokojne hodiť do bioodpadu. Pre ešte lepší pocit z umývania riadu tiež odporúčame vymeniť bežný prostriedok na riad za ekologickejší, čím ešte viac zefektívnime náš vplyv na planétu. Pre nás v Zemite sa vďaka používaniu lufy stala aj taká rutinná činnosť ako umývanie riadov zážitkom. Stane sa aj u Vás?

holiaci strojček

holiaci strojček

Dámy a páni, poznáme to. Neustále upravovanie chĺpkov na našej pleti a tele od nás vyžaduje pravidelné nakupovanie holiacich pomôcok, ktoré sa rýchlo opotrebujú a vyžadujú ďalšiu kúpu nových. Našťastie aj v tejto problematike existuje jednoduché a trvácne riešenie. Drevené alebo oceľové holiace strojčeky sú doslova investíciou na celý život. Ich údržba spočíva len v pravidelnom vymieňaní žiletiek, ktoré sú kovové a tak plne recyklovateľné, čím nevytvárame žiadny odpad. Dajme spoločne zbohom jednorazovým plastovým žiletkám a vydajme sa cestou udržateľnosti aj v tejto oblasti.

ako zacat zit udrzatelne_blogcover_2

fľaša

Voda naša každodenná. Potrebujeme ju neustále - doma, v práci či vonku v prírode. A práve mimo domova sa často zvykneme uchyľovať k pitiu vody z plastových fliaš. Sú predsa ľahké, praktické a dostupné. Viete však, že plast, v ktorom je voda zabalená, obsahuje pre telo nebezpečné látky ako Bisphenol A či antimón, ktoré sa do vody uvoľňujú pri vyšších teplotách, nehovoriac o horách plastového odpadu, ktoré sú postrachom nielen našich skládok, ale aj svetových morí a oceánov? My však poznáme riešenie, ktoré môže do značnej miery znížiť produkciu plastového odpadu vo Vašej domácnosti - ekologická fľaša. Existujú mnohé varianty - kovová či plastová bez obsahu zdraviu škodlivých látok, ktoré Vám zaručia bezpečný príjem tekutín a príjemný pocit, že svojím rozhodnutím zabezpečiť si vlastnú udržateľnú fľašu vytvárate lepší svet pre všetkých.

odličovacie tampony

odličovacie tampóny

Domácnosť je miestom, kde sa dá odpad jednoducho redukovať aj  bez potreby znižovania osobného komfortu. Ďalším skvelým príkladom toho sú aj viacnásobne použiteľné bavlnené odličovacie tampóniky, ktoré poskytujú dokonalú náhradu tým jednorazovým, ktorých zvykneme minúť denne niekoľko. Okrem odstránenia všetkých nečistôt od make-upu odstraňujú aj zbytočnú záťaž na životné prostredie. Po použití sa ľahko vyperú v práčke spolu so svetlým oblečením, vďaka čomu ich môžeme používať znovu a znovu. Veríme, že ich hebkosť a praktickosť si obľúbite rovnako rýchlo ako my a Vaša čistá tvár bude ešte viac usmievavejšia.

Ekologicka drogeria

eko pranie

S určitosťou môžeme povedať, že každá žienka domáca miluje vôňu svojho čerstvo vypratého oblečenia. Obchodné reťazce nám ponúkajú pracie prostriedky či aviváže s vôňami od výmyslu sveta, vďaka ktorým bude naše prádlo skrátka neodolateľné. Myslíte si, že rovnakú radosť má aj naše zdravie a príroda? Faktom je, že bežné/konvenčné pracie prostriedky obsahujú syntetické látky ako tenzidy, fosfáty alebo bielidlá, ktoré sa pri kontakte s pokožkou môžu ľahko dostať do organizmu. Fosfáty či fosfor sú zase látky, ktoré sa prostredníctvom odpadových vôd dostávajú do vodných tokov, kde narušujú a ohrozujú prirodzené prostredie pre vodné rastliny a živočíchy. Toľko veľa negatívnych dopadov len v priebehu jedného prania? Buďte bez obáv. Zemito Vám ponúka pestrý výber z našich ekologických pracích prostriedkov či aviváží, s ktorými vďaka ich prírodnému zloženiu a 100 % biologickej odbúrateľnosti pri praní svojho oblečenia nemusíte mať žiadne výčitky. Vaše oblečenie tak môže vyžarovať čistotu aj voči vášmu zdraviu či životnému prostrediu, čo v konečnom dôsledku dodáva ešte väčšie potešenie z nosenia Vašich obľúbených kúskov.

 

Veríme, že naše jednoduché tipy vám pomôžu nasmerovať vás na správny začiatok vašej novej cesty za udržateľnejším životom, ktorý vám na konci dňa prinesie viac priestoru v odpadkovom koši a ušetrí aj vašu peňaženku. Spotrebujme staré, zdraviu a prírode škodlivé výrobky a poďme sa spolu vydať za lepším a zodpovednejším zajtrajškom. V Zemite vám aj v tomto roku budeme radi nápomocní.