PLASTOVÉ FĽAŠE POŠKODZUJÚ VAŠE ZDRAVIE A NIČIA NAJKRAJŠIE PLÁŽE SVETA.

Prírode trvá viac ako 700 rokov, kým rozloží jednu plastovú fľašu! Spotreba ľudstva je 10ky miliard fliaš ročne. Naša voda z vodovodu je výborná a pitná. Balená voda poškodzuje vaše zdravie uvolňovaním škodlivín už na pultoch supermarketov. Tak čo s tým?

Alarmujúce čísla o plastových fľašiach

  1. prírode trvá viac ako 700 rokov, kým plast rozloží
  2. najkrajšie pláže sveta sa čím ďalej tým viac boria s plastovým odpadom!!! (Filipíny, Indonézia, Thajsko, Čína, Bali, Vietnam...)
  3. 1 liter balenej vody stojí približne 1000-krát viac ako 1 liter vody z vodovodu
  4. balená voda poškodzuje zdravie toxickými látkami, ktoré sa vypúšťajú z plastovej fľaše (napr.BPA) do vody
  5. balená voda má veľmi negatívny dopad na životné prostredie – znečistenie, ktoré vzniká pri produkcii, transporte, balení a odpade)
  6. 85% plastových fliaš sa nikdy nezrecykluje a končí v koši a na skládkach odpadu
  7. 24 000 000 litrov nafty je potrebné na výrobu miliardy plastových fliaš (spotreba ľudstva je desiatky miliard plastových fliaš ročne!!!)
  8. znečistenie na výrobu plastových fliaš predstavuje vyprodukovanie miliónov dioxine carbonuročne

Väčšina jednorázových plastových fliaš na vodu je vyrobená z plastu označeného číslom 1 alebo PET. Niektorí ľudia sa snažia znížiť spotrebu týchto fliaš tým, že si ich umyjú a opakovane použijú, ale plastová fľaša označená číslom 1 nie je určená na ďalšie použitie kvôli riziku bakteriálneho zanesenia.

 
 
Kanadskí vedci realizovali na základnej škole štúdiu na zistenie množstva baktérií v plastových flašiach, ktoré si deti v škole kúpili. Výsledky boli alarmujúce. 13% z testovaných plastových fliaš s vodou mali na konci školského dňa úroveň baktérií vyššiu ako je povolená hranica pre pitnú vodu (u 9% boli dokonca zistené fekálne koliformné baktérie).
Tieto fľaše nie sú dostatočne odolné, aby vydržali použitie, čistenie a znova použitie bez straty svojej integrity. Hlavným problémom týchto fliaš nie je ani tak to, či z nich unikajú zmäkčovadlá do nápojov, ale to, že baktérie sa v nich hromadia a nemôžu sa ľahko vyčistiť. Dlhá skladovacia doba na regáloch v obchodoch alebo na vykúrenom svetlom mieste či v aute zvyšuje pravdepodobnosť rastu baktérií a koncentrácie antimónu vo vode.
 
Plast označený číslom #3, #6, a #7
Veľa zdrojov hovorí, že sa nemá piť z plastov označených číslami 3 a 6 vzhľadom k potenciálu vyplavovania škodlivých látok z týchto plastov do tekutiny.
 
Plast s označením číslo 3 (PVC) môže uvoľňovať ftaláty, ktoré preukázane spôsobujú vývojové a reprodukčné poškodenie. Plast s označením číslo 6 (polystyrén) môžu vylučovať styrén, ktorý môže spôsobiť poruchy nervového systému a pečene. Polykarbonát, plast s označením 7 (rôzne typy), z ktorého sú vyrábané niektoré priehľadné, jasne farebné fľaše vylučuje Bisfenol A (BPA), ktorý ovplyvňuje hormonálnu sústavu. Odborníci sa zhodujú, že bisfenol A môže unikať do nápojov i keď na nízkej úrovni. Jedna skupina vedcov tvrdí, že úrovne sú príliš malé na to, aby mal spotrebiteľ obavy, iní zasa tvrdia, že vplyv je významný.
 
Plast označený číslom #2, #4, a #5
Plast označený číslom 2, 4, a 5 sú najzdravšou možnosťou v rámci používania plastov pretože zatiaľ nie sú známe informácie o tom, že by niečo uvoľňovali. Tieto plastové fľaše však pohlcujú pachy a nečistoty, a mnoho z nich vyteká, pokiaľ nie sú udržiavané vo vzpriamenej polohe. Tento nedostatok odolnosti z nich robí zlú voľbu pre dlhodobé užívanie. Plast označený 2 je bežne recyklovateľný, zatiaľ čo plasty  4 a 5 vo väčšine nie sú.
 
 
Možnosti ako neničiť svoje zdravie, zdravie svojich detí a zároveň nevyhadzovať stovky fliaš ročne existujú v podobe zdravých fliaš. Príbeh značky EQUA začal keď sa výkonný riaditeľ Anže zo Slovinska prechádzal po pláži a bol sklamaný a smutný pri pohľade na množstvo plastových fliaš plávajúcich v oceáne. Vtedy si začal klásť otázku, ako by mohol pomôcť prírode s týmto bremenom. Nakoniec sa rozhodol spojením dvoch slov ECO a AQUA(voda) vytvoriť EQUA, značku a myšlienku, ktorú podporili ľudia z celej Európy a od roku 2010 vyrábajú a navrhujú fľaše šetrné k životnému prostrediu.