Prečo sú kaučukové cumlíky najlepšie?

Pri výbere produktov, ktoré prichádzajú priamo do kontaktu s naším telom sme vždy najobozretnejší. No keď ide o naše deti, platí to dvojnásobne. V prvých rokoch svet našich najmenších tvoríme najmä my a veci, ktorými sa ich rozhodneme obklopiť. V tomto období záleží na každom jednom rozhodnutí – mladý človek je predsa z veľkej časti tvarovaný svojim okolím. No netýka sa to iba jeho psychického vývoja. Zdravie dieťaťa vieme do budúcnosti výrazne ovplyvniť hneď v prvých rokoch od jeho narodenia. Preto by v tomto čase mali všetky naše kroky smerovať k čo najkvalitnejším, najzdravším a prírode najbližším výrobkom, ktoré bude vaše batoľa pri objavovaní veľkého sveta potrebovať. 

BIBS_blogcover_1

Svet, do ktorého našich najmenších púšťame, je plný umelých a nezdravých produktov, ktoré sa nám snažia zalíškať značkou a cenou. Toto však nie sú faktory, ktoré by nás pri výbere vecí potrebných pre naše dieťa mali zaujímať najviac. Samozrejme, cena je často rozhodujúca – finančný život rodiny sa príchodom jej nového člena často razom zmení. No je potrebné poznamenať, že ak ide o ekologické a udržateľné produkty, cena je často iba strašiak. Dnes už sú tieto zelené alternatívy cenovo porovnateľné s komerčnými značkami a častokrát im konkurujú aj na strane dlhodobého využívania. Keď komerčné riešenie stojí o niečo menej, no jeho využiteľnosť trvá kratšie, viac sa oplatí investovať do zeleného riešenia, ktoré vydrží dlhšie a má tiež mnohé ďalšie výhody. 

Prečo sú kaučukové cumlíky lepšie, ako obyčajné?

Keď už sme si teda pripravili našu zero-waste pôdu, poďme k jadru tohto blogu. Kaučuk je prírodný materiál. Pre nás dospelých je asi samozrejmé, že v ústach žiadne umelé, alebo nejedlé veci mať nechceme. U malých detí je to však iný príbeh. Prostredníctvom chuti spoznávajú svet – to platí hlavne v prvých pár rokoch. Vaša domácnosť je pre nich úplný Discovery Channel, ktorý však nesledujú očami, ale ústami. Okrem toho, bábätká majú prirodzený sací reflex, ktorý musia neustále uspokojovať a tiež je pre rozvoj ich mladého chrupu veľmi dôležité stále niečo v ústach cítiť. Kaučuk je v podstate prírodná guma – ide o produkt kaučukovníka a ten je prírodným a univerzálnym elastickým materiálom. Pre ľudskú pokožku a zdravie je nezávadný a to je tiež hlavná výhoda kaučukových cumlíkov. Keďže sú vyrobené z tohto materiálu, neobsahujú chemické látky často obsiahnuté v plastoch – BPA, PVC ani ftaláty. 

BIBS_blogcover_2

Kaučuk je surovým a udržateľným prírodným materiálom, a teda jeho použitie vo výrobe je blízko zero waste. Tento fakt je individuálny, no ďalšia výhoda kaučukových cumlíkov je tá, že na latex, z ktorého sú mnohé cumlíky vyrobené, si bábätká môžu vytvoriť alergiu. Predsa len, cumlík má dieťa v ústach veľkú časť dňa – jeho pokožka s ním prichádza do styku. Sacia časť kaučukových cumlíkov tiež nie je vyrábaná za pomoci umelých farbív a iných nebezpečných a zbytočných substancií. Tieto tvrdenia môžeme zovšeobecniť z dôvodu, že výrobcovia kaučukových cumlíkov zdieľajú istý pomyselný zelený kódex. Ak ste sa po prečítaní týchto riadkov utvrdili v kúpe kaučukového cumlíka, alebo ste sa preň práve rozhodli, máme pre vás jeden tip.

Cumlíky BIBS

Cumlíky BIBS sú u nás ľahko dostupným kaučukovým riešením navrhnutým a vyrobeným priamo v modernom Dánsku. Spoločnosť funguje už od roku 1970 a odvtedy svetu prináša skvelé zelené cumlíkové alternatívy. Vybrať si môžete z viacerých jemných pastelových farieb, pričom ich dizajn je viac, ako účelný. Telo cumľa (okrem sacej časti, ktorá ja z kaučuku) je vyrobené z polypropylénu – nezávadného, odolného, recyklovateľného a kvalitného plastu. Táto časť je odklonená od tváre, vďaka čomu môže pokožka bábätka bezpečne dýchať. 

Môže sa to zdať ako maličkosť, no vybrať pre bábätko ten správny cumlík, je jedným z najdôležitejších krokov v starostlivosti oň. Na zložení záleží a pri deťoch to platí dvojnásobne. Je to malý krok pre malého človeka, no väčší krok pre jeho zdravie a budúcnosť.