Sú sviečky škodlivé?

Čo nám v tme svietilo v dávnych časoch? Odpoveďou sú zrejme petrolejové lampy, ak pôjdeme ešte ďalej a necháme fosílne palivá ležať v zemi ešte pár tisícročí, v tých časoch boli dokonca aj fosílie o čosi mladšie. Dávno pradávno, keď slovo civilizácia  neexistovalo, značil koniec dňa západ slnka. Jediným, čím si vtedy naši predkovia mohli v tme posvietiť, boli fakle, alebo stabilný oheň. Ten sa však postupným zvyšovaním našej náročnosti stal nepraktickým a ľudstvo prišlo s niečím novým.

Neskôr sme vyvinuli olejové sviece a po nich vznikli prvé sviečky. O ich pôvode sa však veľa nevie, no odhaduje sa, že prví predchodcovia dnešných sviečok rozžiarili temnotu prvýkrát v starovekom Egypte a Ríme. Sviečky sa ale nezávisle od seba objavili a vyvíjali v rôznych častiach sveta, no pre všetky platí, že sa na svete v ich klasickej podobe objavili najskôr 500 rokov pred našim letopočtom. Klasickou podobou myslíme taviaci sa materiál s knôtom vnútri. Kým si starovekí Rimania a Gréci vystačili s lojom, Číňania používali na výrobu sviečok veľrybí tuk a včelí vosk. India ani v tomto ohľade nezaprela svoju zmyselnosť a sviečky vyrábala z vosku z vriacej škorice, kým v Tibete si vystačili s jačím maslom. Pritom sme stále v časoch pred naším letopočtom. 

Svíčky historie

Pár faktov o sviečkach

V minulosti sa sviečky vyrábali z čisto prírodných materiálov. Pravdaže, ľudia vtedy chémiu a plasty ani nepoznali, no dnes je tomu už inak.

Princíp sviečky je založený na horení knôtu, ktorého horenie spomaľuje materiál, ktorým je obalený. Horenie a spaľovanie ako také nikdy nebolo pre naše zdravie veľmi priaznivé. Nebezpečnejšia z týchto dvoch zložiek je určite tá obalová, nie knôt.

Od roku 2003 je však istý druh sviečok práve kvôli ich knôtom v USA zakázaný. Ide o sviečky s oloveným knôtom, ktoré kvôli nemu spôsobovali ľuďom vážne zdravotné problémy. Regulácie Európskej únie tiež našťastie nedovoľujú predaj takýchto výrobkov.

Svíčky

Parafín je momentálne najpoužívanejším materiálom na výrobu týchto horiacich paličiek. Je to tiež látka, ktorá je vedľajším produktom výroby ropy. Štúdia vykonaná South Carolina State University z roku 2009 poukázala na viacero závažných dôsledkov používania parafínových sviečok. Zistilo sa, že počas ich pálenia sa do ovzdušia vyparujú nebezpečné toluénové a benzénové výpary, ktoré sú spojené s astmou a rakovinou pľúc.

V tom istom prieskume vedci skúmali aj dopad  sviečok zo sójového vosku. U tých, na druhej strane, nebolo zistené žiadne vylučovanie nebezpečných chemikálií do ovzdušia. Zistilo sa tiež, že frekventované pálenie parafínových sviečok v nevetranom priestore môže viesť k podráždeniu pokožky a dýchacej sústavy. Parafín je dnes síce u sviečok komerčne najpoužívanejším materiálom, no nezúfajte. Svetlo na konci tunela je a horí na knôtoch sviečok z materiálov, o ktorých si povieme neskôr.

Konvečné sviečky verzus prírodné sviečky

„Keď vonné sviečky pálime, tie vylučujú mikročastice tak malé, že by sa ich tisíc vošlo len do priemeru jedného ľudského vlasu.“

– Douglas Booker (National Air Quality Testing Services).

Problém týchto mikročastíc tkvie v tom, že sa vedia poľahky dostať do krvného obehu, kde vedia spôsobiť krátkodobé i dlhodobé zdravotné problémy, ako astma a kardiovaskulárne ochorenia. Najhoršie však je, že tieto mikročastice boli nájdené aj v ľudskom mozgu, kde vedia prispieť k vzniku Alzheimerovej choroby. Ďalej bolo dokázané, že tieto mikročastice sú spojené aj s nižšou hmotnosťou novorodencov a vývinovými poruchám. To všetko znie úplne hrozivo a najhoršie je, že to sú fakty.

Aj niečo tak príjemné, sympatické a relaxačné, ako sviečky, vie byť poriadne škodlivé, keď sú v hre nebezpečné a umelé materiály. Je užitočné poznať nástrahy, no negativity bolo dosť – poďme sa pozrieť na ekologické riešenia, ktoré vám prírodnou cestou spríjemnia chvíle bez použitia neželaných látok.

Dá sa to aj inak! Bez parabénov, bez olova, bez zbytočnej chémie. Na začiatku sme spomínali veľa materiálov, z ktorých boli v dávnej, ale aj v tej blízkej minulosti vyrábané prírodné a nezávadné sviečky. Materiály, z ktorých sú dnes takéto sviečky vyrábané, sú včelí vosk, sójový vosk, palmový vosk, stearínový vosk a rôzne prírodné tuky a oleje. 

Svíčka wxy

Čo je to stearín?

Na rozdiel od parafínu, ktorý je vedľajším produktom pri spracovaní ropy, je stearín vyrábaný z rastlinných olejov, alebo živočíšnych tukov a je biologicky rozložiteľný. Čo sa týka palmového a sójového vosku – sviečky z tohto materiálu majú nižšiu teplotu topenia, nečmudia a horia pomalšie. Tým pádom takéto sviečky vydržia horieť o 50 % dlhšie, ako parabénové. Sviečky zo včelieho vosku sú jedny z najstarších, aké poznáme. Majú svoju vlastnú, prirodzenú vôňu a teplú medovú farbu. Priaznivé vlastnosti včelieho vosku sa pri topení sviečky spolu s vôňou uvoľňujú do okolia.

Príroda je najlepšia!

Sviečky zo včelieho vosku sú prírode tak blízke, ako sa len dá. Pri ich hľadaní však nemusíte vôbec zájsť ďaleko. Na Slovensku, ako v jednej zo včelárskych veľmocí funguje veľa súkromníkov i firiem, ktoré produkty zo včelieho vosku vyrábajú.

Sviečky zo spomínaných materiálov nijak neohrozujú zdravie človeka, ani prírody. Sú taktiež dôkazom, že naša minulosť nás často môže inšpirovať. Kedysi sme nepoznali chémiu, ropu a umelé látky. Dnes si bez nich však život predstaviť nevieme. Postupne ale zisťujeme, že sa bez chémie poľahky zaobídeme. Vraciame sa k starým a overeným postupom, ktoré nám pomáhajú nájsť zabudnutú harmóniu s prírodou. Vianočné obdobie je tu a s ním prichádzajú aj chvíle domácej pohody s najbližšími, pri krbe či pri sviečke. Nechajte sa týmto článkom v nasledujúcich dňoch inšpirovať a pri nákupe sviečok uprednostnite alternatívy zdravé pre vás, i prírodu.

U nás napríklad nájdete prírodné sviečky zo sójového vosku od českej značky Tvoje svíčka, ktorých vône sú inšpirované kúzelnými miestami Českej republiky, alebo od britskej značky wxy., ktoré ponúkajú bohaté a korenené vône.

Tvoje svíčka