Trend sezóny - kompostovanie v byte!

Je to jednoduché, zvládnete to v piatich krokoch. Kompostovanie v byte či na balkóne je veľkým hitom všade na svete. Nielenže tým veľmi prispejete k likvidovaniu odpadu, ktorý ste v domácnosti vytvorili, ale navyše získate veľmi kvalitné hnojivo pre vaše rastliny. Je to skrátka vin-vin :)

 

  1. Založenie kompostu

V prípade, že ste sa rozhodli pre domáce kompostovanie budete na to potrebovať vhodnú nádobu – domáci kompostér. My jednoznačne odporúčame Vermikompostér, ktorý vytvorila etablovaná európska firma so záhradnými potrebami Plastia v spolupráci s neziskovou organizáciou KOKOZA a českým dizajnérom Jiřím Pelclom. Je to dizajnový kúsok, ktorý zapadne do každého interiéru, stačí si vybrať farbu.
Je to veľmi jednoduché. Do prostredného poschodia Vermikompostéru natrháme buď krabičku od vajíčok alebo kúsky novín, na ktoré dáme násadu dážďoviek a následne vložíme bioodpad. Do vermikompostéru ako základ môžeme použiť aj lístie či zeminu, do ktorej sa dážďovky budú môcť schovať.Dolné poschodie zostáva prázdne, pretože do neho steká prebytočná vlhkosť, ktorá sa nazýva "WORM TEA", alebo takzvaný "kompostovací čaj", ktorým môžete zalievať kvety (odporúčame ho zriediť vodou v pomere 1:1 až 1:2). Je to totiž ďalšie veľmi výživné prírodné hnojivo.

Keď sa prostredné poschodie zaplní, môžeme jednoducho pridať ďalšiu nádobu. Dážďovky si samy prelezú do horného poschodia, pretože na každom dne sú spravené diery, aby dážďovky mohli kompostom v oboch poschodiach preliezať. Ale odporúčame dážďovkám pomôcť, tak kúsok kompostu proste preložíme do prázdneho poschodia.

 

  1. Dážďovky

Na kompostovanie sa dajú použiť 3 druhy dážďoviek a to: Eisenia fetida (hnojivka), kalifornskej dážďovky, Dendrobaena Veneta. Avšak z týchto druhov sú najlepšie k domácemu kompostovaniu Kalifornskej dážďovky, pretože sú väčšie, žravějšie a rýchlejšie sa rozmnožujú. Dokážu rýchlo spracovať bioodpad z vašej kuchyne a nevydávajú pri tom žiadny zápach. Dážďovky sú náchylnejšie na teplotu, a preto odporúčame vermikompostér umiestniť vo vnútri bytu, aby nezahynuli teplom či zimou. Ideálna je izbová teplota 20 ° C. Odporúčané množstvo násady do vermikompostéru je asi okolo 2000 - 3000 dážďoviek, čo je približne 2,5 kg. Presne túto násadu Vám môžeme poskytnúť na našom eshope v sekcii "Kompostovanie v interiéroch".Plastia-4

 

  1. Čím dážďovky môžeme kŕmiť

Najviac im chutí čajová a kávová usadenina. V čajových vrecúškach sa dážďovky často rozmnožujú. Potom šupky od akejkoľvek zeleniny, ovocné šupky, ohryzok z jablka, zelená vňať a tiež rozdrvené škrupiny od vajec, ktoré hnojivo doplňujú ešte o vápnik.

Naopak im nechutia výrazné chute. Nie je vhodné do kompostéra dávať väčšie množstvo odpadu z citrusových plodov, zvyšky od zázvoru a cibule. Do Vermikompostéru nepatria kôstky, kosti, mäso, mliečne výrobky, mastné výrobky, olej, masť a iné ďalšie tuky.

 TIP: Zo začiatku kompostovania nevhadzujte hlúbové zvyšky zeleniny a šupky od zemiakov. Malý počet dážďoviek nemôže svojimi enzýmami kompost rozložiť a tieto zvyšky by potom mohli začať hniť či zapáchať.

  1. Ako zabrániť zápachu?

Správne vedený Vermikompostér nezapácha, netvoria sa v ňom plesne ani nie je bahnitý a nelietajú okolo neho mušky.  Ak by ste sa stretli s plesňou a vlhkosťou, ktorá láka mušky, tak podľa našich skúseností stačí pridať sací materiál. My v tom to prípade opäť používame noviny, toaletný papier, krabičku od vajíčok či rolky od toaletného papiera a papierových utierok. Správnu vlhkosť tiež poznáte podľa stisku substrátu v ruke. Keď by bol naopak kompost veľmi suchý je potrebné ho zvlhčiť napr. rozprašovačom.

Ďalej je potrebné, aby kompostér nebol preplňovaný. Aj dážďovky majú svoje jedálenský kapacity a nemali by sa napchávať :-). Na deň sa odporúča tak 250 - 500 gramov potravy / zvyškov pre dážďovky. Čo môže byť maximálne 2-3 cm vrstva bioodpadu. Ak je toho viac, zvykne sa robiť pleseň. Ak je jej málo, zahrabte ju do kompostu. Ak viac, treba plesnivé zvyšky odstrániť. Čas od času by sa mal kompost s dážďovkami prehrabať aby sme vedeli, ako sa darí našim pomocníkom a tiež pre to, aby sa Vermikompostér prevzdušnil.

_MG_3281

Dovolenku dážďovky prežijú

Dážďovky sa sami redukujú podľa dostatku potravy, keď im dodávate veľa potravy množia sa, a keď ich necháte po dobu dovolenky bez potravy, dážďovky sa sami zredukujú na ideálne množstvo. Bez potravy vydržia okolo 1 mesiaca. Ak by ste však mali odísť na ešte dlhšiu dobu, zverte radšej Vermikompostér s vašimi pomocníkmi niekomu do starostlivosti.

 

  1. Čo s kompostom?

Dážďovkám trvá priemerne tak 2 - 3 mesiace než pretvoria  bioodpad na kompost. Ak potrebujeme kompost skôr, vysypeme obsah Vermikompostéru a ručne ho preberieme. Alebo využijeme toho, že dážďovky sa rady schovávajú pred svetlom a rady sa zavrtávajú do tmy. Necháme na vrch kompostu prúdiť svetlo a tým pádom môžeme jednoducho odobrať kompost z hornej vrstvy. Ďalší spôsob je, že dážďovkám budeme dávať potravu na jednu stranu kompostéra, tým ich nalákame tam kam potrebujeme a potom z druhej strany môžeme opäť kompost vyberať. 

Kompost je skvelým hnojivom- vaše rastliny budú krajšie a viac kvitnú, budú odolnejšie voči škodcom.