Vedomá spotreba vody

Voda je prirodzenou, každodennou súčasťou nášho tela aj života. Počas dňa s ňou prichádzame do kontaktu veľmi často, v rôznych formách a množstvách. Voda je súčasťou živočíchov, rastlín a všetkého živého na Zemi. Bez nej by život jednoducho neexistoval. Voda je preto tým najvzácnejším bohatstvom, akým naša planéta oplýva. Preto by sme si ju mali vážiť a neplytvať ňou. Vedeli ste, že najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe je Žitný ostrov? 

H2O_blogcover_1

SPOTREBA VODY NA DEŇ

Varenie, umývanie, splachovanie, pitie, pranie či polievanie záhrady majú jeden spoločný atribút a tým je voda. Takáto voda je používaná na tzv. domácu spotrebu, ktorá je na Slovensku v rozmedzí 90-140 litrov vody na osobu. V európskych domácnostiach je priemerná spotreba vody 140 l na osobu za jeden deň.  V tabuľke si môžete porovnať, koľko vody vie človek denne spotrebovať za jeden deň.

SPOTREBA VODY

v litroch

kúpeľ vo vani

cca 100 l

sprchovanie

30 – 60 l

1-krát spláchnutie WC

3 – 10 l

umytie riadu v umývačke

7 – 20 l

pranie v práčke

30 – 90 l

umytie rúk

2 – 3 l

umytie auta

cca 100 l

 

Z tabuľky vyplýva, že najviac pitnej vody priemerne míňame na osobnú hygienu. To je zhruba desaťkrát viac, ako má na celý deň obyvateľ Afriky. 

NEPLYTVAJME VODOU, PROSÍM

V našom každodennom živote existujú prekvapivo jednoduché kroky, ktoré môžeme všetci podniknúť na zníženie spotreby vody. Pri osobnej hygiene sa priemerne v domácnostiach míňa najviac vody. Odporúčame využívať viac sprchovanie ako kúpanie, pretože pri sprchovaní môžete minúť o polovicu vody menej ako pri kúpaní. Základnou zásadou pre šetrenie vody pri sprchovaní je vypínať vodu, keď ju nepotrebujeme, napríklad počas mydlenia. Šetriť sa však dá aj počas sprchovania. Bežná sprchová hlavica má prietok okolo 20 litrov vody za minútu. Rovnako komfortne sa však môžete osprchovať aj pri oveľa nižšej spotrebe. Na to vám poslúžia nové typy spŕch so špeciálnymi sprchovými otvormi, primiešavaním vzduchu do vody a stop ventilom. Kratšie sprchy sú tiež skvelým spôsobom, ako ušetriť vodu – každá minúta kratšieho sprchovania sa počíta. 

H2O_blogcover_5

NÁŠ TYP:  Spríjemnite si nový zvyk kratšieho sprchovania tým, že si vyberiete obľúbenú pesničku, pri ktorej sa budete sprchovať a dodržíte čas sprchovania s trvaním pesničky.

Keďže 80 % odpadovej vody sa nikdy nespracováva, znovuvyužitie tzv. šedej vody je skvelým riešením. Zachytenú vodu, ktorá by bežne tiekla priamo do odpadu, môžete využiť napríklad na splachovanie WC alebo zalievanie kvetín.

NAŠE TIPY: Využite vodu, ktorá vám ostane v rýchlovarnej kanvici alebo po uvarení vajíčok. Ovocie a zeleninu môžete umývať v miske s vodou a tou potom zalejete kvetiny v byte. V kúpeľni môžete zachytávať do vedra vodu pred sprchovaním, kým čakáte na ohrev vody.  

Skvelým pomocníkom pri úspore vody je tiež perlátor, ktorý znižuje spotrebu vody až o 85% vďaka obmedzeniu prietoku vody a pridania okolitého vzduchu do prúdu vody, pričom to vôbec nemá vplyv na kvalitu a účinnosť umývania.

Vypínanie prúdu vody pri čistení zubov, využívanie dvojpolohového WC systému, riady neumývať pod tečúcou vodou či efektívne využívanie práčky a umývačky riadu sú jednoduché návyky, ktorými je možné znížiť spotrebu vody. Pomôžeme tak nielen životnému prostrediu, ale aj našej peňaženke.

H2O_blogcover_6

NEPRIAMA SPOTREBA VODY

Väčšina z nás si neuvedomuje skutočnosť, že vodu spotrebúvame aj nepriamo pri každej jednej veci, ktorú si denne oblečieme, vezmeme do rúk či skonzumujeme. Nepriama spotreba vody hovorí o tom, koľko skrytej alebo virtuálnej vody je potrebnej pri výrobe konkrétneho produktu alebo realizácii konkrétnej služby. Ak do úvahy zoberiete fakt, aké množstvo vody sa spotrebuje na výrobu jedla a produktov, ktoré bežne používame, denná spotreba vody na človeka sa vyšplhá až na neuveriteľných 4645 litrov denne. Napríklad na výrobu 1 kg plastu sa spotrebuje 167 litrov vody. To znamená, že na výrobu jednej plastovej fľaše je potrebných minimálne dvakrát viac vody, než koľko vody sa v nej nachádza. Na výrobu jedného páru riflí sa spotrebuje až 10 000 litrov vody, ktoré by sa dali využiť na pitie pre jedného človeka na 10 rokov.  Veľké množstvo vody spotrebuje priemyselná výroba alebo napríklad chladenie počítačových serverov. Znižovanie konzumu a vedomé nákupné rozhodovanie zo zodpovedných zdrojov môže mať preto veľký vplyv na spotrebu vody. 

Zdroje:

https://www.geotherm.sk/usetrit-za-vodu/

https://www.zelenaskola.sk/sites/default/files/voda_inspriromat_2019_vnutro_press.pdf

https://tchiboblog.sk/ako-setrit-vodou/

http://npmalafatra.sopsr.sk/svetovy-den-vody-2020/

https://ekonomika.sme.sk/c/22401790/spotreba-teplej-vody-v-marci-a-aprili-pre-pandemiu-covid-19-vzrastla.html

http://krotiteliaenergii.sk/nepustajte-peniaze-do-kanala-tipy-znizit-spotrebu-vody-aj-vas-doma/

https://tojenapad.dobrenoviny.sk/ako-usetrit-tisice-litrov-vody-rocne/

https://mojdom.zoznam.sk/byvanie/kuchyna-jedalen/ani-kvapka-nazmar-alebo-ako-usetrit-na-vode-v-kupelni-a-kuchyni/

www.minzp.sk