Viete čo je BPA a je vážne škodlivé pre naše zdravie?

Vážne môže BPA ohroziť naše zdravie alebo je to iba mýtus?

„PLASTY“ jedným z fenoménov modernej doby. Plastová hmota je využívaná už viac ako pol storočia a našla svoje zastúpenie v mnohých priemyselných odvetviach. Umelá hmota, ako sa jej hovorovo hovorí, priniesla so sebou okrem úžitku aj isté riziká, a to vo forme škodlivých látok, ktoré sú nebezpečné nielen ľudskému zdraviu, ale aj životnému prostrediu. Takže desivé informácie v médiách aj odbornej literatúre tentoraz neklamú.

5bac862917e53

Jednou z takýchto látok je práve aj Bisfenol A (BPA), ktorý sa stal dôležitou surovinou na prípravu dvoch rôznych druhov plastov. Polykarbonátových plastov, teda plastových výrobkov, ktoré denne používame, od dojčenských fliaš po obaly na potraviny všetkých druhov. Druhou látkou obsahujúcou BPA je epoxidová živica, ktorá sa využíva na výrobu termopapiera a potiahnutie vnútornej strany kovových výrobkov, ako sú konzervy a plechovky. BPA je teda všadeprítomný a naše telo s ním prichádza do styku zakaždým keď použijeme akýkoľvek produkt, ktorý ho obsahuje.

Čo je BPA?

Je to chemická látka, ktorá je dodnes používaná v rade spotrebných produktov. Prvé štúdie o tom, že BPA je toxický sa objavili už počas 30. rokov 20. storočia. V priebehu 21. storočia sa štúdium biologických účinkov BPA dostalo do popredia záujmu mnohých vedcov a výsledkom bol jednoznačný výskyt toxicity v ovzduší, vo vode, ale predovšetkým u človeka, a to v jeho krvi, moči av materskom mlieku rodičiek. Jeho výskyt bol preukázaný dokonca aj v pupočnej šnúre doteraz nenarodených detí. Chemická látka BPA vo veľkej miere ovplyvňuje vývoj plodu. Navyše pre novorodencov aj malé deti je odstránenie BPA z oganicmu oveľa ťažšie ako u nás dospelých.

V roku 2011 Európska únia síce zakázala používať BPA pri výrobe dojčenských fliaš, avšak tie dnes obsahujú bisfenol S (BPS), ktorý môže bisfenolu A z veľkej časti konkurovať.

Čo znamenajú symboly naspodku plastových fliaš?

1. PET (Polyetyléntereftalát) - Tieto fľaše sú určené iba na jedno použitie. Je to kvôli tomu, že môžu prepúšťať ióny ťažkých kovov. Tieto chemické substancie, označované aj značkou EPA, narúšajú činnosť vašej hormonálnej sústavy.

2. HDPE (Polyetylén vysokej hustoty) - Ide o takzvaný „dobrý“ plast. Má totiž najnižšiu pravdepodobnosť priesaku škodlivých látok do tekutiny, ktorá sa v ňom uskladňuje.

3. PVC (Polyvinylchlorid) - Neodporúča sa používať fľaše vyrobené z tohto materiálu. PVC môže do vody uvoľňovať látky narúšajúce činnosť hormónov.

4. LDPE (Polyetylén nízkej hustoty) - Tento druh plastu je relatívne bezpečný. Pri správnom používaní a mechanickom nenamáhaní by z neho do vody nemali presakovať škodlivé látky. Uvedený materiál sa často používa aj pri výrobe plastových tašiek.

5. PP (Polypropylén) - Ide opäť o relatívne bezpečný plast. Za predpokladu, že ho nevystavujeme vyšším teplotám a mechanickému namáhaniu, by do nápojov a jedál nemal uvoľňovať žiadne nežiaduce substancie. V praxi sa z neho obvykle vyrábajú jogurtové tégliky a niektoré druhy fliaš na vodu.

6. PS (Polystyrén) - Pozor, ide o karcinogénnu uvoľňujúcu chemickú látku. Polystyrén by ste v žiadnom prípade nemali používať na uschovanie nápojov ani jedál. V prípade prenosných chladničiek je treba mať jedlo v nich spoľahlivo oddelené od stien.

7. PC (polykarbonát) - Na uskladnenie potravín a vody je to úplne najhorší materiál. Dôvodom je uvoľňovanie BPA (Bisfenolu A). Fľašam alebo iným nádobám vyrobeným z polykarbonátu sa preto za všetkých okolností vyhýbajte!

Skryté nebezpečenstvo plastov

Hlavné nebezpečenstvo bisfenolu A, teda spočíva v tom, že vylučuje estrogénnu aktivitu, čo je schopnosť narúšať funkciu hormónov v ľudskom tele. Nezávislé odborné štúdie ďalej preukázali, že pri užívaní BPA telo prestalo reagovať na inzulín av súvislosti s tým bol u človeka preukázaný nárast cukrovky II. typu. Okrem cukrovky môže aj malé užívanie BPA viesť aj k tehotenskému diabetu, rakovine prsníka u žien, prostaty u mužov, zvýšenej odolnosti voči chemoterapii a iným metabolickým chorobám.

Ako teda môžeme rozpoznať alebo úplne eliminovať vplyv BPA?

Plastové výrobky, ktoré majú uvedené v trojuholníku číslo #7 často poukazuje na fakt, že obsahujú BPA. Týmto sa teda snažte vyvarovať. Je samozrejme nemožné úplne eliminovať kontakt s BPA, avšak pokiaľ chceme chrániť naše zdravie a zdravie našich blízkych, snažme sa týmto výrobkom aspoň vyhýbať. A čoho sa môžeme vyvarovať? Tak predovšetkým by sme nemali kupovať zakonzervované potraviny v plechovkách. V takom prípade je možné nahradiť potraviny v pohároch alebo voskovaných papierových krabičkách či obaloch.

66575a kopie

Chemické látky BPA nás môžu tiež ohroziť v podobe pokladničných účteniek z termopapiera, ktorý dostávame bežne v obchodoch. Pokiaľ môžete, pokladničnú účtenku v obchode odmietnite. V opačnom prípade účtenku oddeľte aspoň od potravín, aby ste zabránili kontaminácii. Pri kontakte s účtenkou si vždy pred konzumáciou jedla umyvajte ruky a nikdy ich nedávajte deťom na hranie.

V neposlednom rade sa môžeme stretnúť s chemikáliami BPA v plastových jednorazových nádobách na potraviny a nápoje, a to pokiaľ sú tieto plasty zahrievané alebo opakovane používané.

Možno teda v niekoľkých bodoch zhrnúť ako sa čiastočne vyhnúť týmto plastovým nádobám s obsahom BPA:

  • Nahraďte umelohmotné krabičky a dózy na skladovanie potravín našimi zdravými alternatívami
  • Neumývajte plastový riad v umývačke riadu
  • Neohrievajte v mikrovlnnej rúre pokrmy či nápoje v plastových nádobách, ktoré obsahujú BPA, použite nádoby na to určené
  • Vyhýbajte sa plastovým krabičkám a téglikom vo fast foodoch a iných stravovacích zariadeniach, u nás nájdete kompostovateľný riad
  • PET fľaše a hrnčeky s BPA nahraďte zdravými ekologickými fľašami
  • Kupujte produkty v overených obchodoch

DSC_2277 kopie

Bisfenolu se nelze zcela vyhnout, ovšem můžete jeho přísun alespoň z části omezit. V boji proti BPA můžete začít na našem e-shopu - vyberte si zdravé a ekologické láhve, krabičky a další alternativní produkty, které chrání nejen vaše zdraví, ale také prodlouží život naší planetě.