Visačka nehovorí celý príbeh. Bodaj by!

Keby sme žili v ideálnom svete, mohli by sme si na visačke nášho oblečenia prečítať jeho príbeh. Odkiaľ pochádza vstupná surovina, ako napríklad bavlna, a kto ju pestoval a zbieral. Vedeli by sme aj to, či bola pestovaná v súlade so životným prostredím alebo nie. Tiež by sme na nej našli informáciu o každom komponente a materiáli, z ktorého je náš nový kúsok vyrobený. Bola by tam aj informácia o tom, kto a kde naše oblečenie vystrihol a zošil. A keby ten svet bol naozaj ideálny, tak by nám značka transparentne ukázala aj to, koľko ju ktorý krok stál a prečo je cena taká, aká je. Lenže keby bolo keby, boli by sme v nebi… A preto by sme v  reálnom svete pravdu o tom, ako vzniklo naše oblečenia, podľa mňa ani nechceli čítať. I keď by sme mali. 

Pred pár rokmi organizácia The Canadian Fair Trade Network do sveta vypustila dôležitú kampaň. Bola by som za to, aby sa takéto niečo pokojne opakovalo každý rok. Kampaň obsahuje sériu fotografií odevov s visačkou popisujúcou osud človeka, ktorý ho šil alebo na jeho výrobu zbieral bavlnu. Čo myslíte, koľko z kúskov, ktoré nám visia v skrini, ukrýva podobné príbehy?

PU_October_0010_A

Na visačke saka je napísané: „Made in Bangladesh by Joya. Joya prestala chodiť do školy, keď mala 12, aby pomohla svojim dvom bratom a čerstvo ovdovenej mame. Jej otec zomrel pri požiari v továrni na spracovanie bavlny. Oproti budove, kam chodí každý deň Joya do práce, sa nachádzajú trosky, v ktorých zahynul jej otec. Denne si tak pripomína, aké riziko podstupuje. 

VISAČKA NEHOVORÍ CELÝ PRÍBEH.“

PU_October_0010_B

Na visačke svetra je napísané: „Made in Cambodia by Behnly, 9 rokov. Vstáva ráno o piatej, aby stihol prejsť do továrne, v ktorej pracuje. Na sebe má len ľahké oblečenie, pretože cez deň sa teplota vyšplhá až k 30-tim stupňom. V miestnosti je plno prachu, ktorého má plný nos aj ústa. Za svoju prácu zarobí jeden dolár denne a rúško, ktoré by ho ochránilo pred prašným prostredím, by továreň stálo 10 centov. VISAČKA NEHOVORÍ CELÝ PRÍBEH.

PU_October_0010_C

Na visačke mikiny je napísané: „Made in Sierra Leone by Tejan. Keď Tejan prvýkrát vykašľal krv, zatajil to pred svojou rodinou. Zdravotnú starostlivosť si nemôžu dovoliť a on nechce riskovať, že by prišiel o svoju prácu na bavlníkových poliach. Keď však jedného dňa dostal záchvat, už to nemohol ignorovať. Diagnóza: otrava pesticídmi. Pre nedostatočné ochranné oblečenie mu bola vo veku 34 rokov diagnostikovaná leukémia. Má dve dcéry a jedna z nich už začala pracovať v rovnakej továrni ako on. VISAČKA NEHOVORÍ CELÝ PRÍBEH.

Ako zákazníci máme právo vedieť, ako sa naše oblečenia vyrába a hlavne v dnešnej dobe je dôležité, aby sme sa pýtali. Celosvetové hnutie Fashion Revolution, ktoré pôsobí aj na Slovensku, nás každoročne vyzýva k tomu, aby sme sa odfotili s oblečením oblečeným naruby, fotku zavesili na sociálne siete, označili značku, z ktorej kúsok pochádza a pýtali sa: „Hej, ZARA (alebo akákoľvek iná značka), kto vyrobil moje oblečenie?“ Uverme konečne, že naša sila a náš hlas má význam. Veď tým, že si niečo kúpime, dávame značke signál, že súhlasíme s tým, čo robí. Či už vedome, alebo nevedome. 

Svet, samozrejme, nie je čiernobiely a zmena nášho správania si vyžaduje čas. Čím viac informácií máme, tým lepšie rozhodnutia môžeme robiť. A ak je prvým krokom to, že si pri najbližšej návšteve obchodu spomeniete na príbehy, ktoré ste si prečítali, urobili ste veľký kus roboty. 

Ak hľadáte alternatívy, ako nenakupovať vo fast fashion reťazcoch, ktoré vykorisťujú ľudí, skúste navštíviť second-handy, SWAPy (výmeny) oblečenia alebo si na internete nájdite niektorý z množstva cool-vintage bazárov. Kopec typov nájdete aj na instagramovom účte Platforma udržateľnosti. Alebo sa jednoducho pohrabte doma v skrini a zamilujte sa do toho, čo už máte.

Buďme zvedaví a pýtajme sa. Zastavme sa a skúmajme, čo sa nachádza v našom oblečení, kozmetike a jedle. Ide predsa o naše zdravie a spokojný život. 

DSCF0277

O mne: Moje meno je Zuzana Dutková (@zuzanadi) a založila som Platformu udržateľnosti (@platformaudrzatelnosti). Som presvedčená, že jeden človek môže zmeniť svet a že každý z nás môže začať malými a pravidelnými zmenami, ktoré vedú k veľkým zázrakom. Verím, že sme v tom spolu a že len spolu môžeme rásť a byť šťastní. Na Platforme s láskou rozprávame o zodpovednosti, udržateľnosti, živote a móde. Mojím poslaním je odovzdávať ďalej to, čo som dostala. Prinášať do života jasnosť a inšpirovať ľudí, aby našli svoje vlastné ja. Verím, že keď vieme, kto sme, všetko do seba zapadne a my automaticky vieme, čo je správne. 

Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3024262/Provocative-clothing-labels-reveal-lives-workers-toiling-World-factories.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490