Začnime od začiatku

#pomalyaleisto


Nový rok, nový blog. No o čom ten nový rok bude? My pre začiatok dúfame, že rok s magickým číslom 2020 bude o zmene, o rýchlosti ktorou žijeme, o návykoch, o kvalite a poctivosti a o všetkom, na čom dnes záleží. Na konci rôznych etáp máme zvyk rekapitulovať, zhrnúť si to dobré a zlé, vyhodnotiť svoje úspechy a poučiť sa z chýb. Presne od nich sa vieme odraziť ďalej a inšpirovať sa k novým cieľom.

V čase novoročných predsavzatí si dávame záväzky k rôznych zmenám, o ktorých sme presvedčení, že ich potrebujeme. Pridajte k nim aj spomalenie. Je to síce iba jedno slovo, no znamená veľmi veľa. Znamená zmenu životného štýlu, nazeranie na veci z iného uhla, prehodnotenie svojich návykov. Hovoríme tu o zero-waste evolúcii. O evolúcii, pretože je pomalá a postupná. Inak to nejde – ak má byť zmena dôrazná, musíme ju prijať vlastným tempom a krok za krokom.

Pomaly, ale isto

Veríme, že mnohí z vás si do ďalšieho roku zaumienili napríklad menej nakupovať, začať kompostovať, alebo celkovo žiť ekologickejšie. No vieme tiež, že týmto spôsobom zmeniť svoj život vôbec nie je jednoduché. Trik je v postupnosti. Skúsme sa teda postupne zbaviť spôsobu života, ktorý je nielen neudržateľný, ale i nerozumný a neekonomický. My vám pomôžeme začať, no ostatné je na vás. Poďme na to.

Celý svet sa ženie za rýchlosťou, stále sa kamsi ponáhľa, neustále čosi vyrába. My sa pokúsme  vstúpiť do nového roku POMALY. Čo to znamená? Používať veci dlhšie, mať ich menej, no kvalitnejších a namiesto rýchlych a neudržateľných riešení sa spoľahnúť na možno tie pomalšie, no z dlhodobého hľadiska výhodnejšie. Nemusíte ihneď vyhodiť všetky plasty z vašej domácnosti, ani sa presťahovať do lesa a jesť borievky. To vôbec nie. Podstata sa skrýva v detailoch a detaily tvoria celkový obraz.

Začnime si všímať, čo reálne potrebujeme a čo by sme mohli nahradiť niečím prírode milším. Ktoré oblasti našich domácností sú produktovo najviac vyťažené? Vsadíme sa, že kúpeľňa a kuchyňa – práve činnosti, ktoré sa tu odohrávajú vyžadujú stále nové produkty a najviac aktivít. Ako postupne redukovať vznikajúci odpad a zaradiť udržateľnosť do všedných dní? Skúste sa popozerať po svojej kuchyni. Napadá vám nejaká vec, ktorú by ste vedeli nahradiť ekologickejšou variantou? Ak áno, skvelé! No neunáhlite sa. Používajte ju, až kým stratí svoju využiteľnosť. Vyhodiť túto stále použiteľnú vec a nahradiť ju ekologickou, by bolo menej rozumné, ako naďalej používať iba tú neekologickú. 

Snímka obrazovky 2020-01-07 o 9.44.03

KUCHYŇA

Vezmite si napríklad takú hubku – je vyrobená z jedného kusu umelej hmoty, pričom musí spĺňať iba mechanické vlastnosti. Možno ste doteraz nevedeli o rastline zvanej lufa, čo je vlastne tekvica, ktorá skvelo funguje ako udržateľná hubka na riad či na domácnosť.  Dlho vydrží a skvelo saje – na umývanie riadov je teda veľmi vhodnou ekologickou alternatívou. No tam jej čaro nekončí – môže vám poslúžiť i ako hubka do kúpeľne, s pridanou hodnotou peelingu. Svet a príroda ponúkajú mnoho efektívnych, ekologických a neortodoxných riešení. Stačí iba zahodiť predsudky a otvoriť oči.

panbach_1 

Poďme ďalej – na lufu nemusíte nakvapkať bežný prostriedok na riad. Slovenská firma Pán Bach vyrába biologicky odbúrateľnú a prírodnú drogériu pre rôzne oblasti údržby domácnosti. V kuchyni ešte ostaneme.

Čo je dôležitejšie, ako pitný režim? Bez jedla pár dní prežijeme, no bez vody sa nám tie dni môžu stať osudnými. V tomto ohľade možno trošku dramatizujeme, no určite nie v ohľade k plastovému odpadu, ktorý každodenne vzniká kupovaním balenej vody. Vlastná fľaša na vodu by mala byť úplným základom povinnej výbavy každého moderného človeka. Dnes si do nej vodu môžete napustiť takmer hocikde. No zďaleka však nie je jedno, do čoho si tú vodu napustíte. Fľaša by vám mala vydržať naozaj čo najdlhšie a takéto vlastnosti ponúkajú napríklad fľaše PURA, alebo Qwetch. Vážime si miesto, na ktorom sme sa narodili – väčšina sveta nemá šťastie bežne dostupnej pitnej vody. Možno to pre vás bude zo začiatku ťažko dosiahnuteľný cieľ, no po čase sa stane vaším zvykom. Skúste sa hecnúť a aspoň dva týždne nekupovať vodu v plaste. Postupne sa pre vás toto správanie stane automatickým a vy tým možno inšpirujete aj ostatných. 

DSC_3594

Okrem vody si so sebou von berieme aj jedlo. Alobal, plastové vrecká a papierové obrúsky sú našim klasickým posvätným baliacim triom. Jednu vec majú spoločnú – všetky používame iba raz a to je kameňom úrazu. Vieme, že existujú rôzne plastové obaly a obedáre z plastu a mnohí z vás ich tiež určite pravidelne používate. Tie síce nezahodíme hneď ako jedlo dojeme, no ak máme na výber, plastu sa radšej vyhnime. Čo teda navrhujeme?

Praktická nerezová prenoska napríklad od Eatgreen – na výber majú mnoho tvarov, variant a veľkostí. Siahnuť tiež môžete po U-Konserve, ďalšej kvalitnej nerezovej alternatíve. Svoje jedlo však môžete zabaliť aj do čisto slovenskej invencie. Predstavujeme vám Včelobal – na včelích krídlach prinesené prírodné riešenie. Je to krásne nadizajnovaný bavlnený obrúsok potiahnutý včelím voskom. Ten oplýva samými skvelými vlastnosťami – potraviny udržuje čerstvé, pôsobí antibakteriálne a antimykoticky. Prikryť ním môžete aj hrnce a misky – včelobal nielen jedlo chráni, no jeho povoskovanie mu udržuje tvar, do ktorého ho poskladáte. Používať ho môžete stále dookola – stačí ho umyť vlažnou vodou. 

IMG_2224_1

Čo sa týka prenášania vecí, spomenieme už len jednu vecičku – sľubujeme. Je ňou vaša vlastná taška – na nákupy, na drobnosti, no na každý deň. Svet je zahltený rôznymi sáčkami, vreckami a igelitkami. Pritom je tak jednoduché mať pár vlastných a spoľahlivých tašiek, vďaka ktorým sa na tie jednorazové viac spoliehať nemusíte.

KÚPEĽŇA

DSC_3094

Začnime od piky – mydlá a šampóny. K tekutému mydlu by sme vedeli písať stostranové hanopisy. Tekutý stav sa bez rôznych stabilizátorov a konzervantov nezaobíde a nájdete ich aj v kozmetike. Čím viac umelých látok, tým horšie – ale to vám asi vysvetľovať nemusíme.

Budúcnosťou je naša minulosť.

Ako to myslíme? Pomaly sa vraciame ku klasickým tuhým mydlám nielen na ruky, ale i na vlasy v podobe šampúchov (tuhých šampónov), kondicionérov a deodorantov. Tuhé šampóny často vydržia dlhšie, ako ich tekuté náprotivky, nevraviac o ich početných výhodách. Všetko tuhé je skladnejšie a zdravšie – takúto kozmetiku vyrábajú takmer výhradne malé firmy so zameraním na udržateľnosť a prírodné zloženie. Na Slovensku a v Česku ich funguje hneď niekoľko. Vyskúšajte tuhý šampón od Ponio, mydlá Almara SoapMusk, kondicionéry od Navia a mnoho ďalšieho. 

DSC_3044

Zubná hygiena je samostatnou kategóriou – vieme na nej zmeniť naozaj veľmi veľa. Nahraďte svoju plastovú kefku bambusovou – nestojí viac, no k vám i k prírode je oveľa bližšie. Bambus má podobne unikátne vlastnosti, ako včelí vosk. Pôsobí antibakteriálne, je ľahký a odolný. Doprajte si bambusovú kefku napríklad od Slovákov z EcoHeart. Tí tiež nedávno začali vyrábať aj úžasné zubné pasty balené v skle, dávkované praktickou pumpičkou. Ďalšou alternatívou je zubný prášok – presne taký ponúka napríklad Navia. Zubné trio uzatvára zubná niť – no nie hocijaká. Česká firma Yonilife vyrába vegánsku mätovú zubnú niť, vyrobenú z bambusu. 

DSC_2180

Čo sa týka holenia, je to oblasť, ktorá si zmenu zúfalo vyžaduje. Každý deň sa vyhodí nesmierne množstvo holiacich strojčekov – pritom úplne zbytočne. Už slovo strojček hovorí o niečom, čo by malo slúžiť konštantne a dlho. Tak, ako tomu bolo v minulosti. V pomalšej dobe. Dnes mnohí z nás používajú strojčeky bez vymeniteľných žiletiek, ktoré keď sa otupia, vyhodiť musíme celý strojček. Tento odpad je maximálne zbytočný. Zadovážte si kvalitný výrobok, pri ktorom sa musíte starať iba o výmenu žiletiek. Takýto bambusový, alebo kovový kamarát vám môže vydržať aj na celý život. Skvelé strojčeky vyrába napríklad značka Bambaw.  Takto môžeme spomenúť naozaj každý aspekt života v kúpeľni. Od tuhých šampónov, cez peny do kúpeľa až k rôznym doplnkom. Takým môže byť aj podložka na mydlo z termodreva, alebo estetického kameňa. Vaše estetické chute určite uspokoja výrobky značky Redecker, alebo Musk

DROGÉRIA

Najviac chémiou ovplyvnenou súčasťou našich domovov. Od prania, cez umývanie podláh až k dezinfekčným prostriedkom. Možnosti tu sú, stačí ich len objaviť. Značky vyrábajúce prírodnú drogériu si vystačia s menším množstvom zložiek, ekologickejšími obalmi a prírodnejším zložením. Sú tiež oveľa menej nebezpečné pre naše zdravie, nehovoriac o zdraví prírody. Značka Sonett využíva ako aktívne zložky éterické oleje. Tierra Verde zas ponúka širokú škálu výrobkov pre pranie. Absolútnym prevratom v praní je ale Ecoegg. Je to minerálny prací prášok ukrytý vnútri pracieho vajíčka. Takéto vajíčko môžete používať aj na 70 praní, pričom je tento spôsob šetrný k vášmu prádlu i prírode. Na výber sú aj rôzne prípravky obzvlášť šetrné k pokožke, alebo alergikom. 

Zelené zmeny sa netýkajú iba kuchyne a kúpeľne. Dotýkajú sa celého vášho domova a života, no začať musíte postupne a pomaly. Vieme, že je to dlhá cesta, no keď sa po nej rozhodnete vykročiť, každý ďalší krok bude ľahší. Pomalosť nie je iba mottom, no i cestou k úspechu. Je to mindset, cez ktorý hľadíte na bežné veci očami prírody. Chyťte toto svoje novoročné predsavzatie za pačesy a ukážte svetu, že spomaliť sa oplatí.