Zemito má jeden rok! Ako vznikol, kto ho založil sa dozviete v našom rozhovore s majiteľmi Ninou, Mariánom a Mojmírom

Zemito oslavuje!! Je to už rok odkedy sa menejodpadu.shop premenovalo na Zemito a online obchod s udržateľnými produktmi pre domácnosť aj záhradu začal naplno fungovať.

Celý príbeh sa však začína o dekádu skôr. Pred desiatimi rokmi sa trojica spolužiakov rozhodla založiť firmu JRK, ktorá je dnes veľmi úspešná v oblasti odpadového hospodárstva. A to nielen na Slovensku, ale aj v Čechách.

 Mladí a úspešní. Presne tak by človek ohodnotil troch ľudí, ktorí spoločnosť JRK založili. Na prvý pohľad hotový Americký sen. No pravda je taká, že aby sa mohol uskutočniť bolo potrebné veľké odhodlanie, neskutočné úsilie a aj odriekanie. Pripravili sme pre vás rozhovor s Mojmírom, Ninou a Mariánom o ich ceste za spoločnosťou bez odpadu.  Jedným z jej míľnikov je aj  naše milované Zemito.

Narodeniny_BLOG

Kde sa vzalo odhodlanie založiť JRK ?

Po dobu štúdia sme pôsobili v študentskej neziskovej organizácii AIESEC, kde sme získali veľa praktických skúseností, kontaktov a sebavedomia. Tiež sme sa naučili, ako funguje reálne ekonomické dianie, vedenie organizácie, vytváranie vízií a stratégií, tiež práca v tíme a vedenie rôznych typov spolupracovníkov. AIESEC bol pre nás svetom rôznorodých možností - od práce na rôznych projektoch, organizovanie veľkých konferencií, cez vedenie pobočky, až po národné vedenie celej organizácie. Bola to pre nás úžasná skúsenosť, po ktorej sme sa rozhodli spoločne si založiť firmu. Tento rok oslavujeme desať rokov od založenia JRK a prvý rok od založenia Zemito. 

Narodeniny_BLOG_2

Prečo práve „menej odpadu“ a biologicky rozložiteľný odpad?

Vysypali ste si niekedy váš smetný kôš a pozreli sa, čo sa v ňom nachádza? Celkom určite to nie je príjemný pohľad. Ale treba si položiť otázku, kto túto zapáchajúcu a neatraktívnu zmes vytvoril. Jedine my sami! Vzťah odpad - človek sa končí odhodením nepotrebnej veci do koša. Všetky odpady majú dnes viaceré škodlivé účinky na životné prostredie, zdravie ľudí i na našu ekonomiku. Ľudia si väčšinou stále myslia, že odpad je niečo, o čo sa má postarať niekto iný. Jednoducho prídu smetiari a zbavia nás toho. Neberú odpad ako niečo, čo som ja sám spôsobil a sám mám za to zodpovednosť. Skládkujú sa tony odpadov, vyprodukovaných v domácnostiach. Je nevyhnutné vytvoriť podmienky, aby jednotlivec nevytváral toľko odpadu a zároveň, aby sa ten odpad, ktorý vznikne, poctivo vytriedil a stal sa z neho cenný zdroj.

Cítili sme, že naša vášeň je robiť niečo zmysluplné s veľkým prospechom pre spoločnosť. Postupne sme sa čoraz viac začali zaujímať o kompostéry, ich funkčnosť a hlavne dopad na odpadové hospodárstvo krajiny. Uvedomili sme si, že veľa bioodpadu, končí zbytočne na skládke (až 30 - 50 %), pritom sa môže doma skompostovať a premeniť na kvalitné hnojivo - kompost. Či už v záhradnom alebo bytovom kompostéri.

Neustále hľadáme nové možnosti. Implementujeme nástroje na zmenu celého systému nakladania s biologicky rozložiteľnými odpadmi v samosprávach, nástroje, ktoré ukážu nielen skupinám, ale aj jednotlivcom, že začať so zmenou u seba, má zmysel. Spájame ľudí, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie a svet okolo nás. To nás ženie neustále dopredu.

Narodeniny_BLOG_3

Ako spomínate na začiatky, keď ste boli traja? Čo bolo najťažšie? Ako ste získali dôveru?

Bolo to pekné a zároveň náročné obdobie. Doteraz sa pozastavujeme nad tým, ako sme sa mohli tak “priprieť” a zvládnuť to. Prvé štyri mesiace sme pracovali na diaľku - každý z domu rodičov. Spustili sme internetový obchod. Pamätáme si na neustále online hovory, napr. o našom logu - ako by teda malo vyzerať. Následne sme sa presťahovali do jednej izby ku kamarátom na byt. Nina a Mojmír tam bývali a Marián každé ráno dochádzal, prišiel do danej izby a začali sme pracovať. Sklad sme najskôr mali v garáži a neskôr sme si prenajali lodný kontajner. To sme považovali za seriózny pokrok. Z bytu do skladu sme dochádzali MHD - v ruksaku faktúry pre zákazníkov, ktoré sme si dali vytlačiť v najbližšom tlačiarenskom obchode, keďže sme nemali ani tlačiareň. Asi po pol roku sme si prenajali vlastnú kanceláriu aj so skladom. Bol to veľmi ambiciózny a zároveň riskantný krok. No cítili sme, že začíname pracovať v reálnej firme. Schválili sme si výšku mesačných platov: 75 Eur. Rozdelili sme si úlohy - Mojmír skladník, Nina fakturantka a Marián predajca. Najdôležitejšie bolo nestratiť vieru v to, čo tvoríme. Mali sme veľkú víziu. Pamätáme si na zásadné okamihy, ktoré mohli našu psychiku zlomiť, no našťastie sme sa navzájom nesmierne podporovali. V spoločných telefonátoch a diskusiách znelo častokrát „vydrž!“. Naši kamaráti to nechápali: veď sme predsa boli takí ambiciózni a mohli sme byť zamestnaní vo veľkých úspešných firmách na skvelých pozíciách! Dostali sme od nich prezývku „hnojári“ čo nebolo veľmi príjemné, ale teraz to už vnímame ako neoddeliteľnú súčasť príbehu. Našťastie sme mali, a stále máme, obrovskú podporu rodín. Najnáročnejšie bolo, že zástupcovia samospráv nás vnímali ako „študentov, ktorí nám tu idú mudrovať“. Väčšinou sme na úrady cestovali autobusom alebo nám niekto z dobrej vôle požičal auto. Taká logistika nás ubíjala. Nemali sme žiadne úspechy, ale nevzdávali sme sa. Vnímali sme svoje predsavzatie: zlepšiť oblasť životného prostredia. Bolo to až neuveriteľné odhodlanie. Aby sme mali aspoň nejaký príjem do firmy, Mojmír vymyslel novú službu - budeme ponúkať kosenie. Úplne iný zámer, no každý príjem do firmy bol potrebný. A tak Mojmír kosil záhrady zákazníkom, Nina hrabala pokosené a Marián stále navštevoval úrady. Našťastie toto obdobie trvalo len pár mesiacov. Zákazníci na internetovom obchode začali pribúdať a asi po roku sa objavila prvá spolupráca s obecným úradom. Bola to nesmierna radosť. Základom bolo pristupovať k tejto oblasti odborne a vizionársky.  Veríme v inšpiráciu v každodenných činoch, v jasnú víziu, v ukazovanie zmyslu, prečo robíme to, čo robíme, v jednoduchosť a sústredenie sa na konkrétnu stratégiu.

Kedy nastal zlom a začali prichádzať výsledky v zlepšovaní odpadového hospodárstva na Slovensku / v ČR?

Asi po dvoch rokoch intenzívnej práce sme mali dostatočnú vedomosť o tom, ako funguje odpadové hospodárstvo v našej krajine. Tým, že sme intenzívne navštevovali obecné a mestské úrady, pochopili sme realitu. Spomíname si na našu prvú obec, mala cca 2000 obyvateľov. Na úrade sa im páčila hlavne myšlienka podporiť tvorbu vlastného organického hnojiva v domácnostiach a chceli zlepšiť kvalitu života občanov. Videli sme, že veľmi záleží na prístupe ľudí a tak sme začali hľadať odvážnych, odhodlaných a zanietených zástupcov samospráv, ktorí chceli zlepšiť oblasť odpadového hospodárstva. Postupne sa nám to začalo dariť a našu filozofiu sme postavili na troch pilieroch - ekonomickom, legislatívnom a ekologickom.

Narodeniny_BLOG_1

Téma odpadového hospodárstva ide do popredia. Kde však začať, ak sa v oblasti doteraz veľa nerobilo?

Začnime víziou čo chceme docieliť, kam sa chceme dostať. Mnohé samosprávy toto nevedia a tak prijímajú opatrenia bez komplexného strategického zámeru a predstave o budúcnosti. Ak chceme transparentný a udržateľný systém riadenia odpadového hospodárstva, ktorý približuje pôvodcov odpadu k zero waste filozofii (filozofii nulového odpadu), tak sme na základe desiatich rokov praxe identifikovali kľúčové kroky k úspechu. Základom sú správne vytvorené podmienky, kompostovanie resp. triedenie biologicky rozložiteľných odpadov, odstránenie anonymity a spravodlivý motivačný systém. Kľúčová zmena sa udeje vtedy, keď bude mať každá domácnosť prehľad o produkovanom množstve vlastného odpadu. Tak viete do systému vniesť spravodlivosť, transparentnosť a udržateľnosť.

30 – 60 % tvorí biologicky rozložiteľný odpad – ako prvé potrebujeme vyriešiť túto najväčšiu zložku. Či už formou domáceho kompostovania v kvalitných kompostéroch, čo vydržia desiatky rokov, alebo zberom kuchynských odpadov do plno-automatizovanej kompostárne, ktorá vyrába najvyššiu kvalitu kompostu. Je rozhodujúce mať správnu technológiu a vybavenie, keďže mnohé kompostárne na Slovensku nie sú funkčné a sú skôr považované za „skládky biodpadu“, z ktorých sa kvalitný kompost na zúrodňovanie pôdy nevytvára.

Zároveň vzdelávate občanov o možnostiach zníženia produkcie odpadov využívaním trvalo udržateľných produktov/výrobkov. To sa snažíme najmä prostredníctvom online obchodu Zemito.sk/cz.

10325680_10152128389188437_7280506950677015025_n

Keď už spomínate Zemito, prečo ste sa rozhodli vstúpiť do online sveta?

Spočiatku išlo o nápad ako dostať kompostéry do rodinných domov, ktorý naberal stále reálnejšie a výraznejšie kontúry. Naším cieľom je, aby Zemito na Slovensku aj v Čechách bol prvou voľbou pre človeka, ktorý si chce kúpiť udržateľné produkty a vzdelať sa o konkrétnych témach, pretože chce žiť udržateľnejšie a zmysluplnejšie. Máme za sebou desať ročnú históriu a dlhoročné skúsenosti s našimi zákazníkmi v tejto oblasti. Osveta je pre nás zásadná a prostredníctvom našich hodnôt sa snažíme ukázať ľuďom, ako nahradiť bežné výrobky tými udržateľnými, ale aj to, prečo je tá daná téma dôležitá. Robíme napríklad workshopy o bytovom kompostovaní a máme tím odborníkov s ktorými rozoberáme praktické témy, ktoré zaujímajú bežných ľudí. Je to veľmi dobrý príklad toho ako málo stačí, aby sme dokázali zredukovať pomerne veľké množstvo odpadu.

Zemito vzniklo ako odozva na našu túžbu zlepšiť kvalitu života a poskytovať nástroje na zodpovedné chovanie a redukciu odpadu pre všetkých, ktorým na našej planéte záleží.

Ktoré produkty zo Zemito máte najradšej? 

Nina: Je toho viacej (úsmev). Napríklad, úplne zbožňujem bambusové odličovacie tampóny od Bambaw, dokonca som sa vďaka nim začala aj pravidelne odličovať a čistiť svoju pleť. Bola som milo prekvapená, aký skvelý účinok na moju pleť má sérum Prebudenie od Myloa utierku Jana od IveKol absolútne oceňuje môj manžel, vraj máme doma konečne poriadnu utierku. 

Mojmír:  Táto dvojica produktov je na nezaplatenie. Kvalitný ručne vyrábaný a najmä slovenský šampón Ponio s praktickou nádobou na prenášanie. Ideálne na cestovanie. Ale rovnako tuhým šampónom radikálne eliminujete plasty v kúpeľni.

Marián: Ja zasa nedám dopustiť na udržateľný holiaci strojček Bambaw, vďaka ktorému eliminujem množstvo jednorázových plastových strojčekov. A samozrejme náš JRK Premium kompostér, vďaka ktorému sa bioodpad premieňa na kvalitné hnojivo.