Nemáte záhradu, ale chceli by ste kompostovať? Moderná doba ponúka moderné riešenie a absencia záhrady tak už nie je absolútne žiadnou prekážkou. Kompostovanie je skvelý spôsob, ako naložiť s bioodpadom a ešte navyše získať cenné hnojivo napr. pre vaše izbové rastliny alebo napríklad paradajky v kvetináči na balkóne. A ako teda na to?
Vybrať si môžete z dvoch spôsobov. Prvým je vermikompostovanie, teda kompostovanie pomocou kalifornských dážďoviek. Aké je spolubývanie s kalifornskými dážďovkami? Na túto tému sme už v minulosti vyspovedali sme WEEF, Surovú dcérku a Donnu Iveh! A teraz v zime by sa vám navyše mohol tiež hodiť náš starší článok o tom, ako vermikompostovať v byte počas zimy.
Druhou možnosťou je tzv. bokashi nádoba. Bokashi v preklade (pochádza z japončiny) znamená "fermentovaná organická hmota", čo samo o sebe dosť napovedá o tom, ako to funguje. Za pomoci špeciálnych baktérií dochádza k procesu fermentácie bez prístupu vzduchu. Výsledným produktom takéhoto procesu je potom sfermentovaný základ pre ďalšie použitie a to fermentovanú tekutinu (označovanú ako bokashi čaj) a fermentovanú zmes.
Zemito recenzia: Čo o bokashi hovorí naša Terezka?
"Bokashi by som odporučila každému. Či už bývate v byte alebo v dome so záhradou, každý pre neho nájde využitie. Veľká výhoda bokashi kompostovania je to, že do neho môžete dať aj mäso alebo zvyšky jedla, čo do záhradného kompostéra ani vermikompostéra (kompostovanie v byte pomocou dážďoviek) dať nemôžete.
Ja osobne rada Bokashi kombinujem práve so záhradným kompostérom. Najčastejšie sfermetovanú bokashi zmes využívam tak, že ju zahrabu priamo do záhona, zasypem hlinou a nechám byť. V pôde sa zmes rýchlo rozloží a obohatí ju podobne ako hnojivo. Alebo zmes hodím do klasického kompostéra, kde vďaka baktériám výborne zafunguje ako urýchľovač.
Pokiaľ by som záhradu nemala, urobila by som jednoducho to, že by som zmes zmiešala so zeminou a nechala ju pár týždňov odležať. Izbovky budú mať z obohatenej zeminy tiež veľkú radosť. Čo mi pripomína, že vďaka bokashi tiež získate niečo, čomu sa hovorí Bokashi čaj. Je to výluh, ktorý vzniká počas fermentácie a izbovky aj záhrada ho tiež milujú!
Bokashi bol pre mňa veľký objav a myslím, že každý by ho mal mať doma, či už bývate v byte v meste, alebo v dome so záhradou."
Ako presne to funguje?
Bokashi využíva schopnosti špeciálnych mikroorganizmov, predovšetkým baktérií a kvasiniek. Tie sú obsiahnuté v zmesi, ktorú je nutné k organickým zvyškom prisypávať. Nie je to zložité. Odrezky a šupky nakrájate na kúsky a dáte do Bokashi kompostéra. Približne 2 cm hrubú vrstvu posypete zakúpenou zmesou efektívnych mikroorganizmov. Utlačíte a nádobu zatvorte. Keď je nádoba plná, necháte ju 14 dní odpočívať, aby obsah správne dozrel. Ideálne teda je zaobstarať si Bokashi dve - jednu plníte a druhá odpočíva.
Po dvoch týždňoch...
Vzniknutá fermentovaná hmota nevyzerá ako kompost, ako ho poznáme. Kúsky kuchynského odpadu stále bez problémov rozoznáte. Avšak blahodárne procesy tu už začali. Výsledok má iné vlastnosti, čo potvrdzuje aj typický sladkokyslý odér. To najlepšie, čo môžete s touto Bokashi hmotou urobiť, je premiešať ju so zeminou, nechať minimálne 4 týždne odležať a potom ju použiť ako hnojivo. Bokashi hmota sa tiež výborne hodí ako urýchľovač vonkajšieho kompostu. Putovať však môže aj do košov na bioodpad alebo k záhradkárom či pestovateľom vyznačeným na špeciálnej online mape www.mapko.cz.
Bokashi čaj
Okrem pevného Bokashi hnojiva získate aj Bokashi tekutý výluh/čaj – fermentačnú tekutinu, ktorá z kompostéra steká do spodnej nádobky. Tekutina sa objaví zhruba po 14 dňoch. Bokashi čaj je ideálny na hnojenie rastlín. Riedi sa v pomere 1 : 100 a používa sa raz za týždeň alebo 14 dní.
Čo patrí a nepatrí do bokashi nádoby?
| Čo patrí do Bokashi nádoby? | Čo nepatrí do Bokashi nádoby? |
|
|
