7 jednoduchých eko predsavzatí pre zelenší nový rok

Pokiaľ je vášmu srdcu blízka naša matka Zem, máme pre vás pár návrhov, čím ju v roku 2022 potešiť. Inšpirujte sa našim zoznamom a nezabudnite, že najlepšie je s novými zvykmi začať pomaly a nenadávať si pokiaľ to občas trochu pokazíte. Nepotrebujeme totiž zopár ľudí, ktorí budú žiť 100% ekologicky správne, ale veľa tých, ktorí sa budú aspoň snažiť. Tak s chuťou do toho!

  1. Jesť menej mäsa

Pokiaľ sa necítite na vegetariánstvo alebo vegánstvo, skúste si dať pár dní v týždni bez mäsa. Aj tento malý krôčik prispeje k zníženiu vašej uhlíkovej stopy a navyše sa určite budete cítiť aj ľahšie a urobíte tiež  niečo pre svoje zdravie.

  1. Kompostovať

Určite viete, ako zle to vyzerá s množstvom odpadu, ktoré vyprodukujeme. Vedeli ste ale, že zhruba polovica vecí, ktoré doma vyhodíme by sa dala skompostovať? Kompostovanie je plne ekologická cesta, ako premeniť odpad na niečo, čo prírodu poteší - na hnojivo. A ide to, aj keď nemáte záhradku. Domáce kompostéry sú ideálnym riešením do bytu, nezapáchajú, ich dizajn lahodí oku a ich použitie by zvládlo aj malé dieťa.

Nový projekt (2)

  1. Skoncovať s jednorazovými kelímkami

Kvalitná kávička dokáže prebudiť aj potešiť. Ak ste jednými z tých, ktorí si potrpia na kolumbijské pražené zrnká alebo flat white z dobrej kaviarne, určite neoľutujete, keď si na začiatku dňa do tašky prihodíte vlastný znovupoužiteľný hrnček. Na výber je ich už habadej, takže určite nájdete nejaký, ktorý vám padne do oka.

  1. Plytvať menej jedlom

Vyrážať na nákup potravín len v momente, keď ste hladní a uťahaní z práce, často vedie k tomu, že si domov prinesiete veľa pochutín, ktoré potom ale nestihnete včas zjesť. Do nového roku teda vymeňte behanie po obchode s košíkom plným náhodných hlúpostí za starostlivo pripravený týždenný nákupný zoznam. Uvidíte, že okrem prírody ušetríte peniažky a aj nervy.

  1. Začať používať viac udržateľnej kozmetiky

Kto našiel tie správne tuhé šampóny a mydlá, tak sa bezhlavo zamiloval. Odvážte sa konečne aj vy a pozvite ich na prvé rande, ak ste to ešte neurobili. Krásne sa o vás postarajú bez zbytočnej chémie a žiadny plastový obal po nich nezostane.

DSC_2170_1

  1. Menej jazdiť autom

Ďalším skvelým spôsobom, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, je viac využívať hromadnú dopravu, vytiahnuť bicykel alebo ísť jednoducho pešo. Posledné dva z variantov sú ideálne, ak ste sa tiež rozhodli nejaké to kilo zhodiť. U nás bohužiaľ nie zas tak bežná možnosť je tiež spolujazda - opýtajte sa kolegov, či nemajú cestu okolo a čo vy viete, možno vám spoločné ráno pomôže sa lepšie naladiť na nadchádzajúci pracovný deň.

  1. Šetriť vodou

Bez vody by žiadny život ani nebol, a napriek tomu s ňou v našej spoločnosti zaobchádzame, ako s niečím bezvýznamným. Okrem jej znečisťovania je hlavným problémom aj plytvanie. Zamyslite sa teda nad dĺžkou spŕch, skontrolujte kvapkajúce kohútiky a pri umývaní riadu si radšej napustite drez. Ak by ste totiž nechali kohútik tiecť, tak za 10 minút spotrebujete zhruba 120 litrov vody a to je jednoducho zbytočné.