Ako na udržateľnejšie Vianoce

Štedrý deň sa blíži míľovými krokmi a s tým sa zvyšuje aj mierna nervozita. Či už je to nákup darčekov, upratovanie alebo tlak plynúci z takmer povinných rodinných stretnutí, skoro všetci pociťujeme pred Vianocami trochu stresu. Vďaka nemu sme potom neorganizovaní a zmätene nakupujeme veci, ktoré ani nepotrebujeme. A to aj v prípade, že bežne žijeme ekologicky a šetrne. Ako teda v cieľovej rovinke pred 24. 12. spomaliť? Poďme si to tento rok urobiť pekné, ľudské a udržateľné.

Hneď po darčekoch (niektorým milovníkom jedla aj pred nimi) sa nám v spojení s Vianocami vybaví jedlo. Večera, pečivo a potom občerstvenie na návštevách, alebo aj hus na druhý sviatok vianočný. Neklamme si, tieto hody pokračujú vo väčšine domácností skoro až do Silvestra. A hoci stretnutia s najbližšími nad týmito jedlami môžu byť výživné pre dušu a po roku nás zase stmeliť, pre telo prehnané hodovanie také skvelé nie je. A pre planétu už vôbec nie.

Často totiž veľká časť dobrôt končí v koši. Skúste s tým tento rok niečo urobiť. Predtým, než vyrazíte bezhlavo na nákupy, v kľude si doma sadnite a zamyslite sa, čo a na akú príležitosť vlastne reálne potrebujete. Vyzbrojení krásnym zoznamom, taškami a nádobami, ktoré doma pozbierate, potom môžete vyraziť do vášho obľúbeného bezobaláča (bezobalového obchodu) alebo na trhy a zohnať tam, čo sa dá.

venec

Ak sme už pekne v pokoji nakúpili a niečo sladké sa nám pečie v rúre, tak si môžeme odskočiť k ďalšej typicky vianočnej činnosti – baleniu darčekov. Spomínate, ako si naše babičky baliaci papier z predošlého roku uchovávali krásne poskladaný spoločne s mašličkami a stuhami? My sme tento zvyk tak nejako bez povšimnutia zavrhli, veď kúpiť nové je také lacné… Práve to je súčasťou problému. Dnešné baliace papiere obsahujú toxické farby, ktoré sa ani pri recyklácii dobre nespracujú. Proces komplikujú aj plastové poťahy, celofán atď.

Pokiaľ teda chceme darčeky pred zvedavými očami skryť viac v štýle zero waste, máme pár možností. Stačí sa porozhliadnuť, čo už sa nám niekde povaľuje. Dobre poslúžia staré noviny, ale aj rozstrihané tričko alebo obliečky, čo už nepotrebujete. To potom obdarovaný môže využiť ako handričku do domácnosti. Tomu hovoríme darček dva v jednom!

untitled (1 of 1)-9

A keď už sme pri tom balení do handričiek, tak pre to je aj honosnejší názov. Furošiki je japonský spôsob balenia, ktorý má viac než tisícročnú tradíciu. Existujú jednoduchšie aj zložitejšie verzie, stačí jedno vyhľadanie na Google a rozhodne nájdete niečo, čo zvládnete. Potom môžete tetuškám rovno porozprávať o histórii tejto metódy a hneď máte aj tému na konverzáciu.

Pokiaľ si chcete dať extra námahu a pridať trochu zdobenia, ​​vyrazte do prírody. Na prechádzke si odstrihnite vetvičku, nazbierajte si šišky alebo gaštany, buďte kreatívni! Na zdobenie sa určite rady pridajú aj deti.

O tom predsa tie Vianoce naozaj sú, stráviť nejaký ten kvalitný čas s tými najdrahšími. Určite babička radšej dostane darček, čo ozdobili vnúčatá, aj keď bude trochu pokrčený, než perfektný darček, ktorý jej v obchodnom dome zabalil niekto cudzí, pretože vy už ste na to fakt nemali. Sme si istí, že vám od srdca poďakuje, rovnako ako tá naša planéta.