8 tipov, ako produkovať menej odpadu

Skúšali ste sa niekedy zamyslieť nad tým, koľko vecičiek na jedno použitie vám prejde cez ruky počas jedného dňa? Čokoľvek na jedno použitie sa pritom instantne mení na odpad. Žiť udržateľnejším spôsobom pritom nemusí nutne znamenať výstup z komfortnej zóny alebo obmedzovanie sa.

S jednorazovými obalmi sa stretnete snáď v každom supermarkete, v kaviarňach, reštauráciách, baroch a na mnohých kultúrnych podujatiach. Veľmi často sa s nimi stretávame hlavne u seba doma alebo v práci. Mnohým sa dá pritom veľmi ľahko predchádzať vlastnou pripravenosťou a drobným uvedomením, ktoré nestoja žiadnu veľkú námahu.

 Či už je pre vás téma žitie bez odpadu novinkou alebo už ste ošľahaní týmto sviežim vetrom zvaným #zerowaste, prečítajte si naše tipy pre menej odpadu:

 

sietovka PROMO3  organic-cotton-mesh-produce-bag-variety-pack-set-of-3 (4) 1773608_orig

  1. Na nákup vždy s vlastnou taškou a sáčkami na potraviny

Každý Slovák spotrebuje ročne priemerne 466 tašiek a to väčšinou jednorázovo. V obchodoch - a supermarketoch predovšetkým - nebojte sa odmietnuť "bežné" igelitové vrecká a tašky - vezmite si so sebou svoje.

Ideálne môžu byť plátené, či ľanové tašky  alebo opäť populárna sieťovka. Ak máte radi farby a umenie, budú sa vám rozhodne páčiť naše LOQI tašky.

Prateľné a opakovane použiteľné sáčky na zeleninu, ovocie, či pečivo nie sú vlastne nič nové a môžete si ich vyrobiť svojpomocne. Ak sa však na vlastnú výrobu necítite, navštívte našu sekciu bezodpadového nakupovanie .

 

  1. #Neplastujte: Používajte vlastnú fľašu na pitie – opakovane a vždy so sebou

Na Slovensku máme jednu z najkvalitnejších vôd v Európe, ktorá nám tečie priamo z vodovodu u nás doma. Zaobstarajte si svoju vlastnú fľašu na pitie, ktorá vám bude vyhovovať vzhľadom i svojimi vlastnosťami. Ak nemáte zatiaľ svoju opakovane použiteľnú zdravú fľašu, nechajte sa inšpirovať našou ponukou. Môžete tak dodržiavať pitný režim bez zbytočných PET fliaš.

 

  1. Káva so sebou? 1 termohrnček vs. 144 jednorazových za rok

Európania denne spotrebujú 725 miliónov jednorazových kelímkov na kávu. Ročne na celom svete recyklujeme menej ako 1% z desiatok miliárd kávových téglikov. Ak chodíte pravidelne na kávu so sebou a nemáte zatiaľ svoj termohrnček alebo znovu použiteľný téglik na kávu vo svojej výbave, je najvyšší čas to zmeniť. Na trhu je ich dnes na výber kvantum a za dostupné ceny. Zvážte pri výbere hrnčeka materiál, z ktorého je hrnček vyrobený. K dispozícii sú sklenené, nerezové, plastové a teraz aj veľmi populárne bambusové. Ak máte niekoho blízkeho v okolí, kto si rovnako dáva pravidelne kafe so sebou, potešte ho na Vianoce novým znovupoužitelným termohrnčekom.

 

  1. Nakupujte na trhoch a v bezobalových obchodoch

Na trhoch a v bezobalových obchodoch nájdete spravidla kvalitnejšie potraviny ako v supermarkete. Ak hľadáte, kde nakúpiť potrebnú drogériu alebo potraviny bez obalu, mrknite na interaktívnu mapu Reduce: https://mapa.reduca.cz

Na trhy si samozrejme nezabudnite so sebou zobrať svoju plátenú tašku alebo sieťovku a látkové vrecká na ovocie či zeleninu, pečivo alebo huby.

Ak ešte nemáte svoje sáčky, zaobstarať alebo vyrobiť ich je skutočne jednoduché. Využiť môžete napríklad staré záclony a dať im tak ,, nový život ". :) Opätovne použiteľné vrecká nájdete samozrejme aj v našej ponuke.

 

  1. Jedlo so sebou ... Prečo nie do vlastnej krabičky?

Objednávate si jedlo so sebou ako "take away"? V gastronomickom odvetví sa produkuje veľké množstvo jednorazových plastov a nerecyklovateľných obalov práve vďaka "take-away". Ak si idete po jedlo so sebou, nehanbite si vziať vlastnú dózu na obed.  V prípade donášky je to zatiaľ zložitejšie, ale aj tu sa blízka na lepšie časy. Už existuje aj na Slovensku viacero reštaurácií, ktoré používajú na donášku jedál kompostovateľné riady. 

 

  1. "Pre mňa bez slamky, prosím ;-)"

Vážne potrebujeme mať 2 slamky v jednom drinku? Dá sa určite súhlasiť s tým, že sú prípady, kedy môže byť menej pohodlné piť drink bez slamky. K tým jednorázovým plastovým je našťastie dnes už viacero alternatív. Plastové slamky sú jedny z mnohých drobnejších plastov, ktoré sa nachádzajú v nemalom množstve v oceánoch. Pokiaľ si slamku z nejakého dôvodu neodpustíte, kúpte si opakovateľne použiteľné a noste ich so sebou. Alternatívou sú napr. bambusové, nerezové a tie, ktoré považujeme za úplne najlepšiu možnosť – sklenené slamky.

 

  1. Skúste vymeniť plastovú zubnú kefku za prírodnú

Kefka z prírodných materiálov má ďaleko menší vplyv na prírodu. Kefka z koreňa Salvadory perzskéj je navyše prospešná pre zdravie vašich zubov. Plastová kefka patrí do zmiešaného odpadu a rozloží sa(možno) za stovky rokov a aj to len na menšie častice plastu. Bambusové zubné kefky môžete naopak po vytrhnutí nylonových vlákien bez obáv skompostovať. Ak si netrúfate na bambus, vyskúšajte aspoň kefku s vymeniteľnou hlavou.

 

  1. Kompostujte, čo môžete (dokonca aj doma v byte)

Bioodpad tvorí priemerne 30-40% domáceho odpadu, ktorý potom končí na skládkach a v spaľovniach. Pritom môže byť práve bioodpad cenným zdrojom - hnojivom pre vašu pestovanú zeleninu alebo v byte pre okrasné rastliny a bylinky. Stačí len bioodpad odkladať bokom do nádoby a potom ho z nej dávkovať do záhradného alebo bytového kompostéra.

Ak uvažujete o kúpe záhradného kompostéra a neviete kde začať, odporúčame článok ako vybrať záhradný kompostér.
Pokiaľ už kompostuje a nie ste si istí čo patrí do kompostéra a čo nie, potom vám pomôže náš článok s tipmi ako správne kompostovať.
Ak je v okolí vášho domu hnedá n8doba na biodopad a z nejakého dôvodu kompostovať nechcete alebo nemôžete, využite aspoň túto možnosť.

 

Verím, že tieto jednoduché rady vám pomôžu k vášej snahe žiť viac eko. Poteší nás, keď sa podelíte o vlastné rady a skúsenosti do komentárov. Pochváľte sa a pošlite nám fotografie ako vyhrávate nad odpadmi vy. ;-) Fotografie posielajte buď do správy alebo nás vo svojej fotke označte @menejodpadu.shop na Facebooku alebo @menejodpadushop na Instagrame. Tie najlepšie príspevky odmeníme pekným zeleným darčekom z nášho e-shopu.

Zaujíma vás, čo by to asi mohlo byť? :-)