Ako správne kompostovať. Čo patrí a čo nepatrí do kompostéra?

Ako správne kompostovať. Čo patrí a čo nepatrí do kompostéra?

Ako vyrobiť kvalitný kompost v priebehu niekoľkých mesiacov? Jednoducho!

Starostlivosť o záhradu so sebou počas roka prináša množstvo zeleného záhradného odpadu. Často sa stáva, že ho obyvatelia vyhadzujú do kontajnera, iní ho spaľujú a znepríjemňujú tak život susedom v okolí. Ak nám záleží na prírode a životnom prostredí, je tu jednoduchý a overený spôsob na správne využitie odpadu: premeniť ho na kvalitné hnojivo! A vtedy je reč o kompostovaní. Vyrobiť kvalitný kompost v priebehu niekoľkých mesiacov nie je nemožné. Dôležité je, aby mali užitočné baktérie a pôdne organizmy pre svoj život vhodné podmienky.

Kompostery 15

Čo patrí do kompostéra:

Do kvalitného kompostu môžete pridať skoro všetky organické odpady z dvora, záhrady aj domácnosti. Ideálna je čo najrôznorodejšia zmes materiálov.

  1. Všetok záhradný odpad akotráva, lístie, seno, slama, burina, piliny, drevná štiepka, hlina, odrezky z viniča, vychladnutý popol a uhlie z dreva. (POZOR: s orechovým lístím radšej opatrne, viac o tom ako kompostovať lístie nájdete v našom článku Kompostovanie na jeseň a príprava kompostu na zimu).
  2. Kuchynský odpad: káva, čajové vrecúška, podrvené škrupiny z vajec, bioodpad z kuchyne (šupky zo zeleniny a ovocia - aj citrusové plody), papierové vreckovky, podrvené orechové škrupiny atď. Zvyšky varených jedál sa odporúča dávať len v malých množstvách. Zmiešajte ich s väčším množstvom suchého materiálu. 
  3. Do kompostéra môžete dávať aj trus bylinožravých zvierat (POZOR: psie a mačacie výkaly nesmú ísť do kompostu, znehodnotili by ho).

Naše tipy na uľahčenie kompostovania: 

Tip č. 1: Ak máte na jedenkrát napríklad veľa pokosenej trávy, lístia alebo štiepky, môžete kompostovanie urýchliť našim urýchľovačom kompostu, ktorý tvorí zmes mikrobiologických kultúr a enzýmov, ekologicky rozkladajúcich všetok organický odpad rastlinného pôvodu. Výrazne urýchľuje rozklad čerstvých kompostov a vysokých záhonov.

Tip č. 2: Ak sa vám stane, že odpadu máte toľko, že ho sami nedokážete skompostovať a nezmestí sa do kompostéra - môžete váš záhradný odpad uskladniť v našich kompostovateľných vreciach 70 l až 240 l a neskôr kompostér doplniť alebo jednoducho zaniesť do zberného dvora a vyhodiť rovno s vrecom, ktoré je schopné sa rozložiť spolu s bioodpadom.

Tip č. 3: Je veľmi praktické a pohodlné, ak si v kuchyni zavediete košík na bioodpad kompostovateľnými sáčkami. Keď košík naplníte, jednoducho vyberiete bioodpad aj so sáčkom a hodíte do vášho záhradného kompostéra.

Tip č. 4: Ak máte veľa nefarbených kartónových krabíc, nastrihajte alebo narežte ich do kompostu na malé kúsky. Tvoria ideálnu hnedú zložku kompostu (ak napríklad práve vysypete do kompostu veľa pokosenej trávy, ktorá tvorí zelenú zložku). Takéto vyváženie a premiešanie zložiek zabezpečí rýchlejšie a kvalitnejšie kompostovanie. Najlepším pomocníkom na premiešanie je prekopávač kompostu.

 Odpady 03

Čo nepatrí do kompostu: 

Zvyšky mäsa, ryby, mliečne výrobky, sklo, plasty, kovy, textil, piliny z drevotriesky, uhynuté zvieratá, chemicky ošetrené zvyšky, trus mäsožravých zvierat...

Dôležitá je čo najjemnejšia štruktúra materiálu. Výdatne vám pomôže kosačka so zberným košom, ktorá dokáže rozdrobiť aj popadané lístie a taktiež záhradný štiepkovač na odrezané konáre zo stromov a kríkov.

Pri domácom kompostovaní neexistujú takmer žiadne legislatívne obmedzenia. Pri zakladaní kompostu odporúčame zohľadniť niektoré zásady a pravidlá overené v praxi.

 KAM UMIESTNIŤ KOMPOSTÉR

  • Na váš pozemok alebo na pozemok, od ktorého máte súhlas majiteľa.
  • Kompostér by nemal byť v blízkosti zdroja pitnej vody ani v záplavovom území.
  • Pre zlepšenie prístupu mikroorganizmov a pôdnych organizmov ku kompostovanému materiálu je potrebné zabezpečiť priamy kontakt so zemou.
  • Pre vaše pohodlie a efektivitu odporúčame, aby nebol vzdialený od zdroja biologického odpadu a prístup k nemu bol pohodlný aj za daždivého počasia.
  • Nemal by byť vystavený celodennému priamemu slnku, lepší je polotieň niekde pod stromom alebo miesto kde viete, že počas dňa slnko nedovidí.
  • Okolo kompostéra si nechajte dostatočný priestor na možnosť manipulácie s náradím a následné vyberanie kompostu.

 

ZÁKLADNÉ PODMIENKY KOMPOSTOVANIA

Pravidlom úspešného priebehu  kompostovania je rôznorodá skladba materiálov, optimálna vlhkosť a dostatok vzduchu.

  1.     Veľkosť a skladba materiálov
    Pri  ťažšie rozložiteľných materiáloch (uhlikatých), ako sú drevo, tvrdšie časti zeleniny či stonky starších rastlín platí základné pravidlo, že čím sú častice menšie, tým rýchlejšie sa skompostujú. Ideálne je využiť záhradný drvič. Mäkké šťavnaté materiály (dusíkaté) ako hnoj, pokosená tráva, kuchynský bioodpad sú ľahko rozložiteľné, preto nie je potrebné ich zmenšovať. Dobrý rozklad  zabezpečí vyvážené miešanie materiálov. Platí, že dusíkaté materiály musíme zmiešavať s uhlikatými a ich objemový pomer by sa mal približovať k 1:1.
  2.     Prístup vzduchu a vody
    Užitočné baktérie a pôdne organizmy, ktoré sa starajú o rozklad zeleného odpadu potrebujú okrem živín aj neustály prísun vzduchu a dostatok vlhkosti. Ak im dokážete zabezpečiť vyváženú kombináciu, začnú sa množiť rýchlym tempom. Aj tu platí  že, čím menšie častice odpadu do kompostu dáte, tým sa skôr skompostujú. Platí však aj pravidlo, že čím sú častice menšie, tým je medzi nimi menej dutiniek, kde sa môže udržať vzduch. Bez neho kompost iba hnije a zapácha. Preto je potrebné masu z času na čas prevzdušniť pomocou prekopávača kompostu ako je vidno na obrázku.
  3.    Správna vlhkosť
    Ďalšou podmienkou dobrého kompostovania je správna vlhkosť. Nedostatok vlhkosti spomaľuje až zastavuje proces rozkladu, naopak nadmerná vlhkosť spôsobuje nežiadúci hnilobný proces. Do uzavretého kompostéra sa bez vašej pomoci voda nedostane, preto je dôležité správnu vlhkosť kontrolovať a v prípade potreby ju doplniť poliatím, prípadne znížiť pridaním suchých materiálov. Správnu vlhkosť možno zistiť iba rukou. Ak z materiálu vytlačíte iba niekoľko kvapiek - je všetko v poriadku.

 KEDY JE KOMPOST ZRELÝ?

Vyzretý kompost má hnedú až tmavohnedú farbu, drobno-hrudkovitú štruktúru, nezapácha, ale vonia ako lesná pôda.

O zrelosti kompostu sa môžete presvedčiť jednoduchým testom klíčivosti. Do nádobky s vlhkým preosiatym kompostom vysejte semienka žeruchy siatej, a ak počas týždňa väčšina semien vyklíči, môžete kompost použiť v záhrade.