Ako vyrobiť pesto z medvedieho cesnaku?

Je tu zas jar, cesnaku čas. Medvedí cesnak patrí medzi sezónne rastlinky, ktoré tiež môžeme vďaka zhovievavosti prírody i konzumovať. Na zber však máme obmedzený čas – kvitnúci a odkvitnutý medvedí cesnak už nie je tak dobrý. Nezbierajte ho už pri prvých náznakoch rastu kvetov. Tým pádom najvhodnejším časom pre jeho zber je už skorý marec – kedy začína rásť. Je potrebné si tiež dávať pozor na jeho  dvojníka – konvalinku. Táto rastlina je prudko jedovatá v ktoromkoľvek období jej rastu. Ak si ale zapamätáte, že medvedí cesnak sa už s kvetmi nezbiera, vyhnete sa i konvalinke. Tá má totiž kvety vždy. Ďalšia rada ohľadne zberu je možno veľmi zrejmá, no pre istotu ju každopádne spomenieme. Nezbierajte medvedí cesnak, ktorí rastie vedľa ciest a to z dvoch dôvodov – flóra v okolí je kontaminovaná výfukovými splodinami, alebo často aj zvieracími výkalmi. 

titulka_pesto3

Pred tým, ako zbierate akúkoľvek rastlinu, sa uistite, či je okolitá pôda bezpečná. Napríklad o pôde v obľúbenej lokalite zberu medvedieho cesnaku v Pezinku – okraj lesa pri nemocnici Philippa Pinela, sa zistilo, že obsahuje arzén. Táto nebezpečná látka sa dostáva i do flóry, a teda i do tamojšieho medvedieho cesnaku (ktorého je tam ozajstné more). Majte sa teda na pozore, nie je všetko zlato čo sa...zelení. S lovom tejto romantickej rastlinky by sme to však nemali preháňať. V posledných rokoch zažívame boom v príprave jedál z medvedieho cesnaku. Či už je to jeho pridanie do šalátov, pomazánok, polievok, pesta, alebo iba tak na chlebík, táto rastlinka vášmu jedlu zaručene zaručí charakteristickú sezónnu vôňu jari. Nemusíme pre to ale vytrhať celú jednu lokalitu. Príroda je prvoradá a medvedí cesnak chutí a slúži i jej obyvateľom. 

titulka_pesto1

Dosť bolo faktografie! Poďme sa pozrieť na to, ako z medvedieho cesnaku vyrobiť výborné pesto, na ktorom si budete pochutnávať ešte dlho po tom, ako táto rastlinka odkvitne. Rôzni ľudia majú rôzne chute a to tiež znamená, že na rovnakú vec existuje mnoho receptov. Každý tam pridá niečo vlastné, no základ ostáva zelený. Pesto z medvedieho cesnaku nie je žiadnou vedou, preto sa poďme pozrieť na jeho základnú podobu a úpravy necháme na vás. Na menšiu fľašku budeme potrebovať:

  • Čerstvo natrhané listy medvedieho cesnaku (1 zväzok)
  • Malá hrsť orechov (vlašské/lieskové/píniové...podľa preferencie)
  • Jeden strúčik cesnaku
  • Jedna čajová lyžička soli
  • Jedna čajová lyžička citrónovej šťavy
  • Tri polievkové lyžice olivového oleja
  • Môžete/nemusíte pridať trochu mletého čierneho korenia

Postup: Pod tečúcou vodou listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme a necháme (napríklad na utierke) osušiť. Suché listy vložíme do vysokej nádoby, v ktorej ho ručným mixérom rozmixujeme. Ak máte klasický mixér, listy vložte doňho. Do nádoby mixéru pridáme soľ, citrón, olivový olej, orechy, cesnak a čierne korenie (môžete/nemusíte). Podľa potreby ešte môžeme pridať olivový olej – aby pesto nebolo príliš husté. Hotové pesto uskladníte v chladničke a ste pripravení na ozajstnú jar v skleničke! 

Snímka obrazovky 2020-03-21 o 12.31.41

Pesto z medvedieho cesnaku je chutné a vzácne – zaslúži si preto spoľahlivého ochrancu. Ak doma nemáte voľné sklenené nádoby, nezúfajte. Na túto oblasť sa spolieha Kitchencraft, britská firma prinášajúca klasické a spoľahlivé metódy do moderných domácností. Z ich milých a kvalitných nádob na zaváranie a skladovanie si určite vyberiete. Na výber majú rôzne klasické dózy s uzatváraním na viečko s kovovým upevnením a gumovým tesnením. Môžete tiež vsadiť na jednoduchosť a vybrať si zo sklenených fliaš so vzduchotesným uzáverom. Medvedí cesnak je zelenou láskou v akejkoľvek podobe. Uchovajte ho teda v kvalitnom prostredí a budete sa z neho môcť tešiť ešte naozaj dlho.

Super dózy (nielen) na pesto nájdete TU.