Súprava pre zodpovedných cestovateľov. Aké pomôcky si zbaliť na každú cestu?

Možno sa to stalo aj vám. Konečne sa vám splnil váš veľký cestovateľský sen a vy na vlastné oči obdivujete miesto, ktoré poznáte z cestopisov a plagátov. Vaše nadšenie však čoskoro vystrieda šok. Toľko odpadkov, ktoré sa tu povaľujú, ste jednoducho nečakali. Poďme to zmeniť. Noste si so sebou na cesty niekoľko šikovných pomôcok, aby ste po sebe nenechali žiadne odpadky. Navyše budete inšpirovať ostatných cestovateľov.

cestování1

V prírode po sebe nenechajte nič iné ako odtlačky svojich nôh.. Zdroj: Unsplash.com

Či už človek cestuje za poznaním do exotických krajín, alebo zostáva v tuzemsku a vyráža napríklad na čunder pod stan, často za sebou necháva veľké množstvo odpadu – plastové fľaše od pitnej vody, polystyrénové krabičky od chutného „street foodu“ alebo plastové vrecká z nákupu zásob. Ide to aj inak! Skúste si na ďalšom výlete dať ekologickú výzvu a jednorazové obaly vôbec nepoužívať.

» Noste si so sebou vlastné potreby, ktoré po použití jednoducho umyjete a využijete stále dookola.

Najedzte sa bez odpadu

Najviac viditeľného odpadu vzniká v spojitosti s jedlom. Plastové príbory a jednorazový riad vo fast foodoch, kelímky na kávu so sebou alebo igelitové tašky zo supermarketov preto nahraďte vlastnou „zero waste“ sadou, ktorú si na cesty pribalíte. Vo vašej batožine navyše zaberie len minimum miesta. Čo do nej patrí?

Fľaša na vodu

Znovupoužiteľná ekologická fľaša je úplným základom vo výbave každého zodpovedného cestovateľa. Vybrať si môžete ľahkú a odolnú sklenenú fľašu z borosilikátového skla, do hôr je perfektná nerezová fľaša a pokiaľ sa plastu nechcete vzdať, potom môžete zvoliť zdraviu nezávadnú plastovú fľašu bez obsahu BPA.

DSC_2964

Filter na vodu

Nie vo všetkých oblastiach máte ten luxus v podobe pitnej vody z kohútika. Môžete si ju ale veľmi jednoducho vyrobiť. Na trhu nájdete hneď niekoľko druhov filtrov na vodu prispôsobených priamo pre cestovateľov. Veľmi praktický je napr. filter, ktorý vodu zbaví mikroorganizmov pomocou UV žiarenia, alebo „slamku“ zachytávajúcej mechanické nečistoty.

Termohrnček alebo termoska

Obľúbenú kávu alebo teplý čaj na cesty si najlepšie vychutnáte z krásneho hrnčeka alebo šikovnej termosky. A klasický plecháčik sa tiež nikdy neomrzí!

 

  DSC_3594

Slamka

Čerstvý kokos, mojito na pláži alebo smoothie z práve utrhnutého tropického ovocia si najlepšie vychutnáte so slamkou. Ale ak sa takáto plastová slamka dostane do mora, pre tamojší ekosystém predstavuje úplnú pohromu. Noste si so sebou radšej svoje vlastné bambusové, ktoré pomocou špeciálnej kefky jednoducho vyčistíte a môžete použiť znova a znova. V poslednej dobe sa môžete čoraz častejšie stretnúť aj s „kompostovateľnými“ slamkami (vrátane Ázie) – pozor však na ne. Pokiaľ materiál pripomína plast, jedná sa spravidla o bioplast, ktorý v drvivej väčšine nie je skutočne kompostovateľný a napácha rovnakú škodu (ak nie väčšiu) ako bežné plastové slamky. U nás ale rozložiteľné slamky skutočne nájdete. A potom, čo si s nimi užijete svoj obľúbený nápoj ich navyše môžete s kľudom zblajznúť. Pokiaľ ich predsa len ale budete chcieť vyhodiť, tak na tomu určené miesto! Šupka od banánu sa v prírode tiež rozloží, ale oko to práve nepoteší, čo vravíte?

Príbor alebo paličky

Vlastný príbor (a paličky v ázijských krajinách) sa hodí pre outdoorových nadšencov, na festivaloch, pri rýchlom občerstvení a v prípadoch, keď z hygienických dôvodov nechcete používať príbor v miestnej jedálni. V Zemito je najobľúbenejšia cestovná súprava bambusových príborov, ktorá obsahuje aj slamku s čistiacou kefkou.

 DSC_7314  DSC_7332  DSC_7334

Krabička alebo dóza s vekom

Nedojedené jedlo z reštaurácie, gurmánsky úlovok z trhu alebo vopred pripravené občerstvenie na celodenný výlet je najlepšie prenášať v dóze s tesne priliehajúcim vekom. Vyhnete sa tak polystyrénovým škatuliam, ktoré sú prakticky nezničiteľné a predstavujú veľký environmentálny problém, najmä v rozvojových krajinách. Na malé občerstvenie sa dobre hodí Včelobal!

Plátenná taška alebo batoh

Na každý nákup si so sebou vezmite plátennú tašku alebo batoh, prípadne sieťovanú tašku, ktorá sa po rokoch vracia do módy. Ušetríte tak stovky plastových tašiek, ktoré sa bežne používajú v supermarketoch a na trhoch. Plátenná taška vám tiež pomôže oddeliť čisté a špinavé oblečenie na dlhších výletoch, prípadne si môžete vziať odpadky z lesa a vyhodiť ich do najbližšieho koša. Plátennú tašku Tierra Verde následne môžete vyprať v práčke pri teplote do 60 °C.  

Chemická kozmetika do prírody nepatrí

cestování4

Pri kempovaní po sebe nenechávajte odpadky ani penu z chemických sprchových gélov.. Zdroj: Unsplash.com

 

Čistota pol zdravia

Plánujete kempovanie alebo prenocovanie v prírode? Vymeníte horúcu sprchu za studený potok alebo horské jazero? V tom prípade vymeňte klasický sprchový gél a šampón za alternatívu s prírodnými zložkami. V Zemito nedáme dopustiť na tuhé mydlo a tuhý šampón. Majú čisto prírodné zloženie a sú 100 % biologicky odbúrateľné. Ich veľkým plusom je aj to, že sa nám nerozlievajú v batohu.

Zubná hygiena

V rámci starostlivosti o zuby odporúčame používať prírodné zubné pasty. Samozrejme, vždy odporúčame aj biologicky rozložiteľné zubné kefky (ale pozor, aby ste ich nevyhadzovali do lesa, ale do bioodpadu), ku ktorým môžete pribaliť aj prenosku na zubnú kefku pre jednoduchú prepravu.

Umývanie riadu

Ak vám čistá voda z potoka nestačí na umytie riadu a iného náčinia (ale zvyčajne stačí), siahnite po prírodnom a biologicky odbúrateľnom prostriedku na umývanie riadu. Namiesto hubky si vezmite lufu. Vďaka veľkým pórom rýchlejšie uschne a nemusíte sa obávať, že by počas výletu zapáchala. A vďaka tvrdšiemu povrchu sa takmer zakaždým zbavíte nečistôt bez použitia umývacieho prostriedku!

Menštruácia na cestách

Veľa odpadu na cestách (a doma) pochádza aj z jednorazových menštruačných pomôcok. Ak ste ešte nevyskúšali menštruačný kalíšok, skúste to. Je praktický aj na cesty, pretože v batožine zaberie naozaj minimum miesta. Ak vám kalíšok predsa len nevyhovuje, myslite prosím stále na to, že čo si do prírody donesiete, to si z nej máte aj odniesť. Na intímny odpad si môžete zaobstarať malý box, ktorý sa dá pravidelne vyprázdňovať a čistiť. Môžete použiť napríklad aj prenosku na mydlo. Kto hovorí, že výrobky nemôžete používať kreatívne?

» Pozrite si ďalšie pomôcky pre zodpovedných cestovateľov v našom e-shope.