Ekotipy na leto pri vode

Osviežujúca voda, zapadajúce slnko za horizont, vôňa čerstvo ugrilovaného jedla, vlasy vejúce vo vánku, nezastaviteľný smiech či dobrodružné výlety sú súčasťou obľúbeného, letného obdobia v roku. Je to obdobie, ktoré trávime často pri našich jazerách, riekach či moriach po celom svete. Vlny prúdiacej a osviežujúcej vody prinášajú aj vlny väčšej radosti a bezstarostnosti do našich životov. Voda je domovom miliónov druhov rastlín a živočíchov, spoločne ju využívame všetci. Mali by sme si ju vážiť a neznečisťovať ju, ak chceme aj naďalej využívať prínosy zdravých oceánov a riek. 

8-2

V priebehu posledných dvoch storočí sa voda stala miestom, kde sa končí putovanie mnohých odpadov a znečisťujúcich látok uvoľnených do prírody. Počuli ste už o pojme Veľký pacifický kôš? Je to „ostrov odpadkov“ nachádzajúci sa v centrálnej časti Tichého oceánu, medzi Havajom a Kaliforniou. V súčasnosti pokrýva plochu 1,6 milióna štvorcových kilometrov, čo je plocha trikrát väčšia ako Francúzsko a takmer 33-krát väčšia ako Slovensko. Cesta takmer všetkých týchto odpadov začína na pevnine, pokračuje v rieke a končí v oceáne. Voda prepája krajiny a kontinenty fyzicky aj kultúrne. Toto uvedomenie umocňuje fakt, že naše činy majú vplyv nie len v lokálnom, ale aj globálnom meradle. Našim správaním a rozhodnutiami chránime nie len vodu a životné prostredie, ale v konečnom dôsledku aj seba, okolie a ďalšie generácie. 

2-2

Opakované používanie vecí je alfou a omegou ako znižovať našu ekologickú stopu. Jednou zo základných vecí, ktorú pri pobyte pri vode určite opakovane využijete je fľaša na vodu či na vašu obľúbenú limonádu. V horúčavách je veľmi praktická termofľaška, ktorá vie udržať chladnú vodu aj niekoľko hodín. V miestnom bufete či reštaurácií môžete využiť svoj vlastný príbor alebo pohár na horúce či studené nápoje. Často sa stáva, že do drinku automaticky čašníci pridávajú slamku. Návyk odmietnuť jednorazovú slamku sa zdá byť jednoduchý , ale chce to niekedy väčšiu dávku vytrvalosti nezabudnúť na to pri objednávaní vášho obľúbeného drinku. Ideálnou náhradou jednorazovej slamky je nosiť si svoju vlastnú opakovane používanú slamku. Desiatu, ovocie či zeleninu, ktorú si vychutnáte po dobrom zaplávaní si, odporúčame zabaliť do dózy alebo do voskovaného obrúsku, ktorý drží potraviny dlhšie čerstvé. Ušetríte tým zbytočné jednorazové alobaly či mikroténové sáčky.

1-3

Vplyv slnečných lúčov na pokožku je potrebné dostatočne chrániť opaľovacím krémom. Pri trávení času pri vode sa treba natierať častejšie, pretože voda nám zmýva ochranný filter z opaľovacieho krému. Odporúčame zvoliť minerálny opaľovací krém, ktorý je šetrný k životnému prostrediu aj k pokožke. Neobsahuje nanočastice, ktoré  sa vstrebávajú do pokožky, zaťažujú oceány a živočíchy v oceáne. V oceánoch je mikroplastov čoraz viac a viac. Podľa údajov OSN z roku 2017 v moriach pláva až 51 biliónov mikroplastových častíc, čo je 500krát viac ako je v našej galaxii hviezd. Viac o opaľovacích krémoch sa môžete dozvedieť z nášho blogu Jana radí: Čo je to SPF a prečo ho musíme milovať? 

3-2

Komáre či kliešte vedia príjemný čas pri západe slnka pri jazere dosť znepríjemniť. Pre citlivú detskú pokožku je ideálnym riešením repelent rastlinného pôvodu, ktorý neobsahuje žiadne konzervačné látky, syntetické parfumy či ropné deriváty.

Veríme, že sme vás inšpirovali, že aj zdanlivo jednoduché činy a rozhodnutia majú zmysel na ceste k zdravšej vode a zelenšej planéte.

Zdroje:

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2018/clanky/klimaticka-zmena-a-voda-2013

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2018/clanky/detailny-pohlad-2013-ocean-plastov

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2018/clanky/uvod-2013-cista-voda-znamena

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20181116STO19217/mikroplasty-odkial-sa-beru-co-sposobuju-a-ako-sa-ich-zbavit