Rozlúčte sa s letným šatníkom (1/2)

Stačí jeden pohľad z okna, aby ste si uvedomili, že leto už naozaj nadobro odišlo a vráti sa v budúcom roku. S ťažkým srdcom a so slzou v oku sa tak idete rozlúčiť so svojim letným oblečením a vytiahnuť zo skrine teplé kabáty, dlhé nohavice a obľúbené šály. Než ale za letom úplne zavriete dvere a letné kúsky pre vás prestanú na pár mesiacov existovať, venujte chvíľku pozornosti ich starostlivosti a správnemu uskladneniu, aby ste z nich mali stále rovnakú radosť aj na ďalšiu sezónu.

pexels-rachel-claire-5490974

Než sa pustíte do samostatného uskladnenia letného oblečenia, je potreba sa pekne z blízka pozrieť na to, čo v skrini vlastne máte. Skontrolujte, či je oblečenie vypraté, zašité, nikde nie sú fľaky, chlpy od zvierat alebo iné nepríjemnosti, ktoré by vás mohli za rok pekne zaskočiť, keď budete radostne svoj obľúbený kúsok vyťahovať von. Malá škvrna teraz, vám môže za 8 mesiacov pridať pár vrások na čele, keď nepôjde dole. Diera na tričku vám môže pekne skaziť náladu a o tom, že vám môže zatuchnúť celá skriňa kvôli prehliadnutej nečistote ani nehovoríme. Takže pekne poporiadku. Všetku špinavú bielizeň šetrne vyperte podľa potrieb daného materiálu. Na pranie si môžete vytvoriť vlastný prací prostriedok alebo môžete siahnuť po ekologickom pracom géli či pracom vajíčku.

 

Ako na vlastný prací prostriedok?

Potrebujete:

Ingrediencie zmiešajte a uskladnite v uzatvárateľnej nádobe. Pri praní nasypte 2-3 lyžice priamo do bubna práčky.

 

Po vypratí bielizne poriadne vysušte a v prípade potreby vyžehlite. Dbajte na to, aby bielizeň bola naozaj suchá. Aj nepartná vlhkosť bielizne by mohla v nevhodných podmienkach napáchať príliš veľa škôd v podobe zatuchnutého zápachu a plesní. Taktiež dobre očistite a vyvetrajte všetku obuv. Vo chvíli, keď máte všetku bielizeň čistú, suchú a opravenú, prichádza druhá fáza: triedenie. To čo už vám nesedí alebo vám už nerobí radosť, odložte na hromadu bokom. Ak potom zvolíte možnosť predaja cez internet, výmenu s kamarátkou, pošlete ďalej rodine alebo darujete tým, ktorí to potrebujú, je na vás. Pokiaľ je však oblečenie stále v poriadku, venujte mu nový domov.

pexels-vlada-karpovich-7368221

Prebratá a čistá bielizeň už teraz čaká iba na správne uskladnenie. Aby vám oblečenie dlho slúžilo, venujte ešte chvíľku pozornosti aj tomuto kroku. Ak vám to priestory dovolia, môžete bielizeň uložiť do skríň na šatstvo, iba ho úsporne umiestniť na miesta, kde vám nateraz nebude prekážať. U ťažkého a vlneného oblečenia sa vyhnite ramienkam, aby sa vám oblečenie nevyťahalo. Oblečenie z chúlostivých materiálov uchovávajte v plátených obaloch. Pokiaľ ukladáte oblečenie mimo skrine, skúste ho umiestniť do priedušných ukládacích boxov (látkové, papierové), aby bielizeň mohla dýchať a nezatuchla. Myslite na to, že oblečenie bude dlho na jednom mieste. Vyberajte suché miesta so stálou teplotou a ideálne tmavé miesta, aby bielizeň nestratila farbu. Pri oblečení, ktoré budete uchovávať poskladané, myslite tiež na materiál a jeho chovanie. Zvážte uskladnenie podľa Marie Kondo a miesto klasického skladania zvoľte rolovanie, aby sa nelámali vlákna vašeho odevu.

Vaša bielizeň je pripravená k zimnému spánku. Chýba už len posledný krok. Ako na to, aby vaša bielizeň nestratila sviežu vôňu a mole sa od nej budú držať ďalej, si môžete prečítať v ďalšom článku.