Rozlúčte sa s letným šatníkom (2/2)

Vaša bielizeň je pripravená k zimnému spánku. Chýba už len posledný krok. Všetci si z detstva určite pamätáme na tuhé mydlá, naskladané v skriniach na šatstvo, zaručujúce stále voňavé oblečenie. Nechajme mydlá v kúpelni a pozrime sa na ďalšie možnosti, ktoré máme. Obľúbeným riešením, ktoré má dvojité využitie, je levanduľa. Okrem toho, že vašu bielizeň krásne prevonia, odpudzuje tiež mole, z ktorých by ste po roku ich vyčíňania, rozhodne radosť nemali. Druhým menej odfláknutým spôsobom, ako zatočiť s moľami a prevoniať skriňu, sú sušené plátky pomarančov spolu so sušenou kôrou pomarančov a citrónov.

Ako na voňavé vrecúška proti moliam?

  • Malé látkové vrecúška
  • Sušená levanduľa/ sušená kôra pomarančov a citrónov

Sušené plody levandule alebo kôry citrusov nastríhajte na menšie kúsky a nasypte do plátených vrecúšok. Vrecúška následne zaviažte a vložte do skrine alebo ich ústie omotajte dlhším špagátikom a zaveste ho na vešiak medzi ramienka s oblečením.

DSC_7780

Pokiaľ vás mole netrápia alebo ste sa s nimi vyrovnali vlastnou cestou, tu sú ďalšie možnosti ako udržať vašu bielizeň voňavú po celý rok a to nielen tú letnú.

Jedlá sóda, kráľovná všetkých domácností

Pravdepodobne všetci ju máme doma. Zvládne totiž takmer všetko. Okrem iného taktiež udržať vôňu. Stačí nasypať trochu sódy do malej krabičky alebo pohárika, poliať pár kvapkami esenciálneho oleja a uložiť do skrine. Akú vôňu vybrať? Našim favoritom bude pravdepodobne vavrín kubébový a pomaranč. Fantázii a kombináciam sa ale medze nekladú.

Kreatívna chvíľka alebo poďme na to s nápadom

Ak vám neujde žiadna príležitosť k tvorbe, toto je pre vás. Do skrine si môžete vyrobiť voňavé vosky. 

DSC_5453

Čo budete potrebovať:

  • 42 gramov sójového vosku
  • 3-4 gramy vône
  • misku alebo džezvu s rukoväťou
  • voliteľné: sušené kvety

Misku/džezvu so sójovým voskom vložte do horúcej vody a nechajte vosk roztopiť. Rýchlejšiemu rozpusteniu pomôže miešanie, napr. drevenou špajdľou. Roztopený vosk nechajte chvíľu vychladnúť a následne do neho nakvapkajte vašu obľúbenú vôňu alebo jej kombináciu. Pokiaľ sa bojíte, či budú spolu vône fungovať, môžete si ich najskôr vyskúšať namiešať bokom na papierovú vreckovku. Nenalievajte vôňu do vosku zbytočne skoro, aby sa vám vôňa neodparila. Po zamiešaní vône nalejte vosk do formičiek a prípadne ešte posypte sušenými kvetmi. Po stuhnutí môžete vosk rovno vložiť do skrine. Pokiaľ ho chcete zavesiť, urobte do vosku opatrne dierku nahriatým kovom (klinček, skrutkovač). Prevlečte lanko a dajte kdekoľvek, kde to chcete prevoňať, nielen do skrine.

A pokiaľ vám zostane vonný vosk nazvyš? Použite ho do aromalampy alebo schovajte ako darček pre vašich blízkých.