Tipy a triky pre menej odpadu

Na celom svete sa koná každý rok v prvý septembrový týždeň. V Českej republike sa však 7. ročník začal až 11. septembra. O čom to hovoríme? O týždni bez odpadu! Hoci na Slovensku zatiaľ oficiálna iniciatíva neexistuje, nebráni nám to inšpirovať sa u našich susedov, však?

V Českej republike si túto aktivitu vzali pod svoje krídla Zerowasters.cz a Czech Zero Waste s podporou Ministerstva životného prostredia. Po celej krajine sa ľudia môžu zapojiť do rôznych osvetových aktivít. Množstvo príležitostí sa ponúka aj online, takže nemusíte zúfať, ak máte pocit, že jednotlivé miesta aktivít sú ďaleko.
 Zemito týden bez odpadu

A keďže aj my v Zemito bojujeme za znižovanie množstva odpadu, rozhodli sme sa tento týždeň venovať nielen zvyšovaniu povedomia, ale priniesť vám aj niekoľko tipov, ako môžete aj vy ľahko znížiť svoju odpadovú stopu. Zároveň však upozorňujeme, že nie je potrebné usilovať sa o dokonalosť. Nie je dôležité robiť veľké kroky, ale hýbať sa dopredu. Pridajte sa k nám a zamyslite sa nad tým, čo môžeme robiť lepšie, a spoločne budujme lepšiu a ekologickejšiu budúcnosť. Je ekológia témou aj pre vás? Potom sa na to poďme pozrieť.

Pravidlo 4 R: Reduce, Reuse, Repair, Recycle
Zredukuj, opakovane používaj, opráv, recykluj

Jednoduché pravidlo, ktoré dnes už pozná snáď každá eko duša a pomôže vám žiť udržateľný život.. Pravidlo nám hovorí, že máme zredukovať množstvo majetku, ktorý hromadíme (a tu sa môžeme tiež pozrieť na zúbok pojmu kvalita vs kvantita).

Keď už si niečo zaobstaráme, používajme to kým to ide.

Vo chvíli, keď sa produkt pokazí, pokúsme sa ho najskôr opraviť. Svojpomocne alebo povereným človekom, na tom nezíde.

Keď už sa nehodí na svoj pôvodný účel, skúsme mu nájsť nový. A pokiaľ už naozaj jeho cesta na tomto svete skončila, vhoďme ho do správneho kontajnera.

Charita, SWAP alebo bazár
Nájdi tomu druhý život

Ak sa nám váľa v skrini niečo, čo je stále funkčné, ale už nám to neprináša radosť, môže to priniesť radosť niekomu inému!

Nepochybí vám kúsok doma a chcete, aby ešte dobre slúžil? Darujte ho na charitu, do detských domovov a pod. Pokiaľ je vám mesiac do výplaty dlhý alebo sa váš kúsok jednoducho na charitu nehodí, môžete ho skúsiť predať na bazáre a ušetriť tak nejakú korunku.

Pokiaľ vám však doma chýba niečo iné, môžete vyskúšať SWAP. Poznáte?

SWAP je výmena niečoho, čo nepotrebujete za niečo, čo potrebujete. Môžete tak nájsť skupiny na Facebooku alebo sledovať udalosti vo vašom okolí, kedy môžete SWAPovať osobne a ešte spoznať zaujímavých ľudí s rovnakou filozofiou. A keď sa v tom naozaj zorientujete, môžete nájsť využitie pre všetko - jednoducho vymeníte svoje za čokoľvek iné a vymieňate, kým nezískate to, po čom vaše srdce túži. Rozprávka o sliepke a kohútikovi naživo.

Zemito SWAP

Nákupný zoznam ako prevencia
Redukuj už od plánovania

Tiež občas musíte zatlačiť slzu, keď vyhadzujete prejdené jedlo z chladničky, pretože ste to jednoducho pri nákupe neodhadli?

Občas sa stane, bohužiaľ. Dá sa tomu ale vo veľkom predchádzať. Skúste si nastaviť pravidelné termíny na plánovanie nákupov. Či to bude raz za týždeň alebo za mesiac je na vás. Namyslite si čo chcete variť, aké máte plány a prispôsobte váš nákupný zoznam aj plán jedál práve tomu.

Čo si uvaríte, to si zjedzte! Dajte skazeným zvyškom zbohom a šatček. Navždy.

Nezabudnite si chladničku poriadne zorganizovať, aby sa v jej hlbinách neskrývali potraviny, ktorým sa blíži dátum spotreby. A ak ich je viac, skúste ich zamraziť alebo ponúknuť.

Z nákupu bez odpadu
Nakupuj bezobalovo

V ideálnom prípade zvoľte bezobalové obchody. Do batôžku si nabaľte zaváračky, plátené vrecká a pre istotu sieťovku navyše. Ten prázdny odpadkový kôš vás potom naozaj dokáže pohladiť na duši.

Ps! Ak prechádzate okolo bezobalového obchodu nepripravení, nebojte sa. Väčšinou majú zaváracie poháre navyše, aby si aj náhodný okoloidúci mohol nabrať.

Nemáte žiadny bezobalový obchod v okolí? Nevadí. Aj tak skúste nakupovať bez obalov. Aspoň čiastočne. Na ovocie si môžete zaobstarať frusack, alebo jednoducho vrecko nepoužiť vôbec. Na pečivo plátenné vrecká a samozrejme si na nákup nezabudnite vlastnú tašku alebo batôžtek.

Zemito bezobalový nákup

Fľaša, krabička aj príbor do kabelky
Kdo je připraven, není překvapen

Určite sa vám to už stalo. Napríklad idete k lekárovi na kontrolu a okrem peňaženky si so sebou prakticky nič nevezmete. Dlhé čakanie u lekára a počasie spôsobí, že z ordinácie odchádzate vyprahnutí a musíte zaparkovať v prvej samoobsluhe s balenou vodou. Znie vám to povedome?

Buďte vždy pripravení! Fľašu s vodou majte jednoducho neustále pri sebe. Pomôže vám dodržiavať pitný režim, zachráni vás pri vyprahnutosti a zredukuje plastový odpad.

Cestovný príbor nahradí niekoľko kúskov jednorazových príborov na festivale a desiata v znovu použiteľnej krabičke je must have každého eko nadšenca.

DIY, čiže urob si sám
Vlastná drogéria, upečený chlieb, ušité šaty...

Nielen, že budete poznať zloženie, mať dobrý pocit z toho, že ste niečo vytvorili, ale ešte ušetríte nejaký ten obal!

Namiešajte si napríklad prací prášok z jedlej sódy a mydla. Alebo si skúste vyrobiť vlastný dezodorant alebo napríklad nechtíkovú masť.

Radšej by ste niečo dobré? Čo tak pripraviť si na raňajky domáci granolu? Alebo namiesto jogurtu si urobiť chia puding! Alebo sa snáď rovno pustíte do domáceho jogurtu?

Suroviny nakúpite v bezobalovom obchode, alebo niečo treba u nás na Zemito. Nie všetko bude bez obalu, ale rozhodne bude zredukovaný.

Zemito DIY

Šupku od banánu šupom na kompost
Kolobeh života v jednom rozhodnutí

Hovoríte, že sa tá šupka predsa tak ako tak rozloží? Okrem toho, že tak prídete o cenné organické hnojivo, nie je rozklad bioodpadu na skládke rovnaký ako pri kompostovaní.

Na skládke sa rozkladá bez prístupu vzduchu. Vznikajú tak toxické výluhy a skleníkové plyny.

Do spaľovne tiež nie je najvhodnejšie, pretože vďaka vysokému odpadu vody zle horí.*

Ako teda naložiť s bioodpadom? Ak máte záhradu, kúpte si/založte si kompostér na nej. Pokiaľ záhradu nemáte, môžete zvoliť vermikompostér do bytu, alebo nájsť najbližší kontajner na bioodpad vo vašom okolí (hnedý).

*zdroj: kompostuj.cz

A samozrejme - sledujte Zemito!

Snažíme sa vám pravidelne prinášať tipy na ekologickejší život, predstavovať produkty, ktoré vám ho môžu ešte viac spríjemniť, a deliť sa s vami o naše skúsenosti. 

Vybrali sme pre vás niekoľko tipov. Niektoré z nich vám môžu byť známe. Ale možno sa s ekologickým životom ešte len zoznamujete, takže v nich nájdete inšpiráciu. Dôležité je nájsť spôsob, ktorý vám vyhovuje. Ak sa na to necítite, netlačte sa do toho. Skúste hľadať alternatívy, skúste hľadať minimum, ktoré môžete urobiť, aby vám to stále vyhovovalo. Dajte tomu čas a uvidíte, že sa vám to po čase začne pekne hromadiť. Malé kroky sú lepšie ako žiadne kroky.