Ako kompostovať listy zo stromov v kompostéri

Opadané lístie, podobne ako iný bioodpad, môžete kompostovať či už v záhradnom kompostéri alebo v tom bytovom.

Kompostovanie lístia je jednoduchý a efektívny spôsob ako sa ho zbaviť. Navyše získate kvalitný substrát - listovku. Listovka obsahuje prospešné živiny vhodné na mulčovanie. Možné ju použiť ako prímes pre všetky typy pôdy. Okrem toho bráni rastu nových burín a zadržiava vlhkosť. Nižšie sa dozviete základné pravidlá a tipy ako skompostovať listy.

1. Výber správnych listov

Kompostovať môžete takmer všetky druhy listov. Najlepšie sú však z ovocných stromov, ale aj stromy ako lipa, jelša, jaseň, javor, buk a hrab. Listom s nízkym obsahom vápnika (napríklad dub, orech či gaštan) to však bude trvať dlhšie. Ideálna je zmes viacerých druhov listov. 

Keďže lístie opadáva na jeseň, odporúčame si urobiť zásobu opadaného lístia vedľa kompostéra v priebehu nasledujúceho roku ho občas pomiešať s dusíkatými materiálmi ako tráva a hnoj.

Jak kompostovat listi

2. Drvenie a sekanie listov

Listom môže trvať niekoľko mesiacov kým sa rozložia. Rozdrvte svoje listy a tento proces urýchlite. Odporúčame ich prejsť kosačkou bez zásobníka. Takto ich zmenšíte na malé kúsky a prúžky. Čím menšie listy, tým skôr sa začnú rozkladať. Ak na kosačku pripevníte zásobník, listy ľahšie presuniete do zásoby vedľa kompostéra.

Pri kompostovaní lístia napadnutého chorobami alebo parazitmi musíte takéto lístie zmiešať s vápnom a navlhčiť. Urobte to mimo kompostéra. Do kompostu ho pridajte až po prebehnutí termickej reakcie, a to minimálne po dvoch týždňoch od zmiešania.

Jak kompostovat listi ze stromu

3. Sypanie listov do záhradného kompostéra

Ak by ste nechali kopu lístia, aby sa sama rozložila, trvalo by to viac ako rok. Pri pridávaní lístia do kompostu je ideálne miešať ho s materiálmi obsahujúce dusík, napríklad trávou. Tým sa vyváži pH aj celkový pomer uhlíka k dusíku. A tiež sa vďaka dusíku začne kompost zahrievať. Pridaním pokosenej trávy sa proces urýchli. Použiť môžete aj Urýchľovač kompostu. Na pridanie dusíka môžete použiť aj kuchynský bioodpad alebo hnoj.

Kompost 05 (1)

4. Starostlivosť o kompostér s listami

Kompost obsahujúci listy a trávu sa zvykne nepriedušne utláčať. Vnútro kompostéra je preto potrebné prehadzovať. Čím častejšie prehadzovanie, tým rýchlejšie sa bioodpad premení na kompost. Na menší, čerstvý kompost odporúčame Premiešavač kompostu. Ak už máte zabehnutý kompost alebo ten Váš obsahuje väčšie nerozložené časti rastlín či vetvičky, siahnite na Prekopávač kompostu

Kompost premiešajte pravidelne, aspoň raz za dva týždne. Polejte ho každých pár dní. Kompostér majte zatvorený a udržiavajte vlhký, ale nie premočený. Správnu vlhkosť zistíte jednoduchým stlačením materiálu v dlani. Kompostovaný materiál by mal ostať v kope a pustiť zopár kvapiek vody. Aby nedošlo k lepeniu lístia v komposte, môžeme lístie zmiešať s hlinou, prípadne s už hotovým kompostom.

A na záver,

Už je o Vaše lístie postarané. Teraz je rad na Vás. Pozrite sa na výber produktov, ktoré sa aj počas jesene o Vás postarajú na tomto článku, v Magazíne Zemito.

Autor: Dominik Pintér