Zemiteam testuje: Hana ide od začiatku!

Náš buyer Hanka s ekologickejším spôsobom života začala len nedávno a z ľahka. Postupne vymieňa jednorázové plasty a konvenčnú kozmetiku za tú prírodnú. Taktiež vie, že pomaly ďalej zájde a preto sa do ničoho nehrnie a na všetko si dáva čas. Preto vznikol tento rozhovor, aby ste nemali pocit, že všetko treba zmeniť zo dňa na deň. Radšej ísť pomaly, ale isto.

Aký bol tvoj život z hľadiska ekológie pred nástupom do Zemito. Zmenilo sa v niečom tvoje vnímanie našej planéty?

Keď som pred pol rokom nastupovala do Zemito, na pohovore som úprimne povedala, že mám v tomto smere veľké medzery. Raz za čas kúpim Magnesiu minerálku v plaste, oblečenie si nakupujem aj v Zare a že nemáme pri dome separačné koše a tak neuvážene vyhadzujem veľa odpadkov dokopy. Dostala som aspoň pochvalu za úprimnosť.

Odvtedy sa ale naozaj čo-to zmenilo. K lepšiemu!

V portfóliu produktov Zemito bolo toho dosť, čo som ani len nepoznala, nie že používala. Už ich samozrejme všetky vnímam a keď vidím, že niekto má napríklad na balkóne vermikompostér, chcem im do okna zakričať GO girl! 

DSC_3642

Ktorá bola úplne prvá udržateľnejšia vec, ktorú si si na Zemito kúpila/dostala/začala používať ? Čo si k tomu postupne pridávala?

Každodenne používam taký ten základný eko starterpack: sklenená flaša equaplátená sieťovka a obedár na jedlo

Toto zvládne zaradiť do svojej výbavy naozaj každý.

Prácou v Zemito som začala používať napríklad prírodnú lufu na umývanie riadu a tuhý šampón, ktorý príjemne prekvapil, je praktický a fakt penivý. Predtým som sa nikdy nezamýšľala nad tým, že si na vlasy dávam tekutinu, obsahujúcu ropu a vedela ma zlákať každá reklama v telke, kde žena prehadzuje husté vlasy s nerozštiepenými končekmi.

Je toho veľa, čo som skúsila na pleť. Obľúbený mám napríklad antibakteriálny gél od Navie/KvítkuCítim, že mám pleť po jeho použití naozaj čistú! Stačí máličko, pretože pekne pení a tak vám vydrží niekoľko týždňov. Ak máte tiež problematickú pleť, tak odporúčam si tvár umývať len vo vlažnej vode (nie teplá) utierať si ju vždy do špeciálneho, čistého uteráka ( napríklad do tohto od pandoo) a meniť si často obliečku na vankúši. Bližší kontakt s pleťou ako postelné prádlo má už len vzduch.

HANA_šampon

Čo by si chcela zmeniť, ale vnímaš to, ako veľkú zodpovednosť, alebo sa bojíš, že to ,,zaberie viacej času”. 

Už asi až príliš dlho zvažujem Waycap kapsulu pre svoj Nespresso kávovar. Nebite ma, kávovar som si kúpila, pretože viem, že kupované kapsule firma recykluje, keď ich odovzdáte do ich kamenného obchodu. Zbieram ich do recyklačného vrecka, v ktorom sa odovzdávajú, ale kým som ho naplnila aspoň do polovice, tie úplne dole začali plesnivieť a trvalo pár dní kým som zistila, že ten smrádek v kuchyni je práve z toho!

Toto vyrieši waycapko, plus si ju môžem naplniť hocijakou obľúbenou kávou. 

Snímka obrazovky 2020-01-27 o 17.50.14

Ktorý produkt je podľa teba v udržateľnejšej alternatíve efektívnejší?

Už len taká obyčajná kefa na riad , ktorú ponúkame je oveľa lepšia, ako klasická plastová, napríklad aj preto, že keď sa vám štetiny kefy opotrebujú, dokúpite si a vymeníte len hlavicu, plus je to pekný doplnok do kuchyne. 

Plast sa dá síce jednoduchšie zrecyklovať ako sklo, no, sklo vieme používať dlhodobo. Preto akákoľvek sklenená, či nerezová fľaša je pre nás najlepšia, keďže máme tak obrovskú výhodu a naša pitná voda chutí výborne, a my si môžeme napustiť fľašu kdekoľvek sme. Toto štastie som si plnohodnotne uvedomila, až keď som žila v Turecku. Balenú vodu som si kupovala nielen na pitie, ale aj na umývanie zubov a kedže ja bez vody nevydržím ani hodinu, tak si viete predstavit, čo som tam za pol roka za sebou nechala. Prepáčte mi, o to viac sa teraz snažím. 

Čo by si odkázala všetkým ľuďom, ktorí si myslia, že žiť udržateľnejšie zaberá veľa času a je to pridrahé.

To je možno pravda, ale do seba človek vždy rád investuje čas aj peniaze. Kúpite si víkendový pobyt v Tatrách a očakávate krásnu zelenú krajinu a čerstvý vzduch. Na dovolenke túžite plávať v priezračnom mori a ležať na piesku, v ktorom nenájdete zahrabané odpadky. Preto sa oplatí nad sebou zamyslieť, či niečo náhodou nevieme spraviť lepšie, ekologickejšie, estetickejšie, úspornejšie.

Aj keď pomaly, ale isto!  Pozrite si napríklad náš nový separačný návod- úplna bombovica!

A dá sa aj stiahnuť TU