Aké sú možnosti kompostovania?

Nie je kompostovanie ako kompostovanie. Spôsobov je mnoho a nástrojov ešte viac. Pustiť sa do toho tak môže v dnešnej dobe skutočne každý. A je jedno, či chcete len znížiť množstvo vyprodukovaného odpadu alebo túžite po kvalitnom hnojive pre vašu záhradu. Kompostovať môžete bez ohľadu na to, či nejakú záhradu vôbec máte alebo nie. Poďme sa bližšie pozrieť na 5 najobľúbenejších spôsobov nakladania s bioodpadom, teda kompostovania.

Kompostovanie v uzavretých záhradných kompostéroch

V súčasnosti asi najpopulárnejšie kompostovanie v záhrade. Kompostér nezaberá veľa miesta, je jednoduchý na zloženie aj následnú obsluhu, ponúka vhodné podmienky na kompostovanie, kryje obsah proti dažďu aj proti nepozvaným návštevníkom a navyše aj dobre vyzerá. Je vhodný na kombinovanie záhradného i kuchynského bioodpadu. Tie by mali byť dodržané v správnom pomere, aby kompost čo najlepšie prospieval. Rovnako je dôležité dbať na správny pomer záhradného kompostu v zmysle trávy, suchého lístia a konárov. O tom sme sa ale viac rozpísali tu.

Čo patrí do uzavretého záhradného kompostéra?

ÁNO: zvyšky očistenej a spracovanej zeleniny a ovocia, menšie množstvo rastlinných jedál a chleba, zhnité ovocie a zelenina, škrupiny od vajec a orechov, kôstky a makovice, nasekané kukuričné stonky a klasy, nasekané vetvy z krovín a stromov, kvety , slama, lístie, piliny, hobliny, burinu, pozberové zvyšky z pestovania, hnoj z chovu hospodárskych zvierat, papierové vreckovky a obrúsky, studený popol z čistého dreva

NIE: zvyšky mäsa a výrobky z neho, farebne potlačený papier, popol z uhlia a koksu, piliny a zvyšky z drevotriesky, veľké množstvo varenej stravy, mlieko a mliečne výrobky, uhynuté zvieratá a zvyšky zo zabíjačky, nerozložiteľný materiál (napr. sklo, plasty , textil), výkaly mäsožravých a chorých zvierat

Kompostovanie v otvorených kompostéroch

Pokiaľ vás neobmedzuje priestor v záhrade a nechcete, aby vás obmedzoval objem kompostéra, môže byť silo vaším riešením. Princíp kompostovania je rovnaký ako v uzavretom kompostére. výhodou je, že nie ste obmedzení spomínaným objemom kompostéra a je ľahké prehrabávanie kompostu aj prístup k nemu. Nevýhodou je vysušený povrch kompostu, zápach a taktiež prístup dažďovej vody, ktorý môže príliš zvýšiť vlhkosť.

Čo patrí do otvoreného záhradného kompostéra?

Všetko, čo patrí do uzavretého záhradného kompostéra.

Kompostovanie vo vermikompostéri

Vhodná metóda pre tých, ktorí nemajú záhradu, ale chcú sa zbaviť svojho bioodpadu inak, než vyhodením do smetiaka. Vermikompostér sa skladá z 3 vrstiev a za procesom kompostovania stoja dážďovky. Tie pracujú aj v zime, takže pomáhajú recyklovať odpad po celý rok.

Kompostér po správnom založení vyžaduje len malú starostlivosť a je tak nenáročný na čas. Dážďovky vyžadujú iba pravidelný prísun potravy, teda vášho kuchynského odpadu. Aby šiel celý proces kompostovania rýchlejšie, odporúčame bioodpad nakrájať na menšie kúsky. Dážďovkám to potom pôjde lepšie. Výsledkom kompostovania je dážďoví kompost a tiež tzv. dážďovkový čaj, teda tekuté hnojivo vhodné na prihnojovanie izbových alebo záhradných rastlín.

O skúsenostiach s vermikompostovaním sa rozhovorili WEEF, Surová Dcérka a Donna Iveh tu.

Čo patrí do Vermikompostéra?

ÁNO: Šupky z ovocia a zeleniny, zvyšky varených zemiakov a zeleniny, čajové lístky a kávová usadenina, rozdrvené vaječné škrupiny, obilniny (ryža, cestoviny a pod.), jednoročná burina v malom množstve, papierové utierky, skartovaný papier, obaly od toaletného papiera, rezané kvety, odkvitnuté listy

NIE: veľké množstvo šupiek z citrusov a a cibule, mäso, ryby, mliečne výrobky, mačacie a psie výkaly, choré rastliny a veľké množstvo zelenej hmoty, ktorá by sa mohla zapariť

Podzemné kompostéry

Podzemný kompostér, alebo tiež vermikompostér pre vašu záhradu! Podzemný kompostér je perfektne skrytý pred zrakmi návštevníkov vašej záhrady, zároveň v ňom ale prebiehajú veľké kúzla. Kompostér sa zapustí do zeme kdekoľvek na záhrade, ideálne však priamo do záhona, kde sa uvoľňujú živiny zo vznikajúceho kompostu. Vrch je krytý vekom, takže sa nemusíte báť, že by bioodpad smrdel.

Vďaka izolácii okolitou zeminou sa kompost zahrieva a tým je proces kompostovania rýchlejší. Navyše ľahko priláka dážďovky a ďalší hmyz, ktorí sa podieľajú na rozklade bioodpadu. Ak chcete proces urýchliť, môžete do kompostéra vysadiť vlastné dážďovky, ako do klasického vermikompostéra.

Čo patrí do podzemného kompostéra?

Všetko, čo patrí do vermikompostéra.

Kompostovanie v Bokashi

Túto metódu kompostovania tiež oceníte, pokiaľ nemáte záhradu. Ale aj so záhradou a záhradným kompostér môže byť Bokashi trafa do čierneho. V kompostéri môžete totiž kompostovať okrem iného aj mäso, ryby, mliečne výrobky a ďalšie, ktoré na bežný kompost nie sú vhodné.

Kompostovanie v Bokashi kompostére spočíva v premene organického odpadu princípom ferementácie za pomoci špeciálnych baktérií. Výsledná hmota nie je klasická zemina, ako je to pri bežnom kompostovaní, ale sfermentovaný základ, ktorý je následne určený na ďalšie použitie. Má podobu tuhej fermentovanej zmesi a fermentovanej tekutiny, tzv. bokashi čaju.

Fermentovanú zmes môžete po dvoch týždňoch zmiešať so zeminou a nechať 4 týždne odležať, kým ju využijete ako hnojivo. Ďalším variantom je vyhodiť zmes na kompost, kde už nebude lákať žiadnych nepozvaných hostí alebo ju môžete dať záhradkárom či pestovateľom vyznačeným na www.mapko.cz

Bokashi čaj je tekutina plná živín, ktorú ocenia vaše domáce kvety. Môžete čaj ale tiež využiť ako urýchľovač kompostu alebo ním doma prečistiť rúrky, keď ho vylejete do kanalizácie. Na hnojenie rastlín ho zrieďte s vodou v pomere 1:100.

Čo patrí do bokashi kompostéra?

ÁNO: rôzne druhy ovocia a zeleniny (šupky, dužiny, zrniečka, stopky, listy), šupky od banánov, citrusov, tekvice aj ananásu, pečivo (nalámané na kúsky), čajové vrecká, kávovú usadeninu aj s papierovými filtrami, listy a stonky izbových i vonkajších rastlín, zvädnuté kvety, varené jedlo, surové a varené mäso, ryby, vajíčka, jogurty

NIE: tekutiny (ocot, olej, džús, mlieko, voda atď.), kosti, papier, popol, zvieracie výkaly