Ekorodičovstvo s batoľaťom

BYŤ RODIČOM JE DAR. 

Darovať tomuto svetu nový život je zázrak a zážitok na celý život pre muža aj ženu. Je to čarovné obdobie, ktoré od jeho vzniku nesie rôzne emócie a zážitky. Je to jedna z tých vecí v našom živote, ktorá sa nedá opísať slovami, ale je potrebné ju zažiť. 

ekomama1

Stať sa rodičom je zároveň aj veľká zodpovednosť a prináša množstvo otázok, ako byť tým najlepším rodičom pre naše dieťa. Chceme pre naše dieťa len to najlepšie a preto sa snažíme zodpovedne rozmýšľať a konať už počas tehotenstva pri výbere plienok, detskej drogérie, hračiek, či stravovacích pomôcok. Pri tomto rozhodovaní by sme nemali zabúdať na to, aký to bude mať vplyv na pokožku a zdravie dieťatka, a tiež aký dopad to môže mať na životné prostredie v ktorom bude žiť. Vedeli ste, že jedno dieťa počas svojho „plienkovacieho“ obdobia vyprodukuje až tonu odpadu plienok, pričom jednorazová plienka sa rozloží až za cca 250 rokov. 

Veľké množstvo informácií o tom, čo je vhodné a čo nie je vhodné s ohľadom na zdravie dieťatka a prírodu môže byť pri dennodenných povinnostiach a činnostiach vyčerpávajúce. Prinášame vám preto náš výber odporúčaných a overených ekologických produktov pre bábätká a „čerstvé“ mamičky, ktorý vám veríme uľahčí život a rozhodovanie.

PREBAĽOVANIE, PREBAĽOVANIE, PREBAĽOVANIE...

Prebaľovanie plienok sa príchodom dieťatka na svet stane dennodennou rutinou. Plienky nosia deti takmer nonstop počas dňa aj noci, nepretržite sa tak dotýkajú pokožky dieťaťa v tých najcitlivejších miestach. Preto je dôležité zaujímať sa o to, z čoho je plienka zložená a či neobsahuje ftaláty a latex (môžu spôsobiť alergické reakcie), polyvinylchlorid – PVC (môže obsahovať toxické chemikálie) alebo chlór a jeho deriváty. Ak sa rozhodnete použiť jednorazovú plienku, odporúčame takú, ktorá neobsahuje chlór a toxické chemikálie. Dermatologicky a ekologicky šetrné jednorazové plienky od značky Eco by Naty neobsahujú umelé parfumy, ftaláty, farbivá, latex ani chlór, ako aj certifikované plienky značky Kolorky, ktoré sú zložené z buničiny a sú vyrobené z rozložiteľnej netkanej textílie so zložkou Aloe vera, ktorá chráni pred vznikom zaparenín. Na zapareniny, ,,všeho druhu" je skvelým 100% prírodným pomocníkom zinkový balzam Navia, ktorý upokojuje podráždenú pokožku, obmedzuje nepríjemný pocit pálenia a odstraňuje začervenanie pokožky.

plienky%20kolorky

Ak preferujete látkové plienky, odporúčame českého výrobcu plienok Bamboolik, ktorého plienky rastú spolu s dieťaťom - dajú sa totiž ľahko zmenšiť a zväčšiť za pomoci patentiek na prednej strane nohavičiek. Okrem toho, že prateľné plienky sú štýlové a zdravé kvôli prírodným a priedušným materiálom, v dlhodobom horizonte šetria rodinný rozpočet a životné prostredie. Ak váhate nad tým, či používať látkové plienky, tak ich jednoducho vyskúšajte a sami uvidíte, či táto ekologická varianta používania plienok bude pre vás vhodná.

Aj pri prebaľovaní sa dá byť viac ekologický a praktický. Prateľnú prebaľovaciu podložku Bamboolik môžete tiež využiť ako nepriepustnú podložku do postieľky vďaka jej nepriepustnej spodnej strane. Ak pôjdete niekam na návštevu nepremokavé štýlové vrecko Bamboolik sa vám bude hodiť na plienky a neskôr ho môžete použiť napríklad na mokré plavky.

Ak vás zaujíma viac informácii o plienkach, odporúčame prečítať si náš článok „Aké plienky sú pre dieťa najlepšie?“.

Snímka obrazovky 2020-05-04 o 13.48.04

NIE JE CUMEĽ AKO CUMEĽ

Cumlík je po plienkach asi najčastejšia vec s ktorou dieťa prichádza do styku. Nám sa zdá prirodzené, že nič umelé deťom do úst nepatrí,  preto odporúčame cumlíky BIBS, ktoré sú vyrobené z „prírodnej gumy“ - kaučukovníka, ktorý je prírodný elastický materiál. Pre ľudskú pokožku a zdravie je nezávadný a neobsahuje tak chemické látky často obsiahnuté v plastoch – BPA, PVC ani ftaláty. Ak vás zaujíma viac informácii o tom, prečo sú kaučukové cumlíky najlepšie kliknite TU. Samozrejme, klobúk dole pred všetkými, ktorí sa snažia o bezcumlíkovú metódu. 

Ak sa vám zapáčila prírodná kaučuková guma tak ako nám, odporúčame pre deti aj hryzátko, hračku do kúpeľne a hrkalku v jednom, v rôznych zvieracích prevedeniach. Sú vyrobené vo fair trade podmienkach a ručne maľované netoxickými rastlinnými farbami.

ekomama3

SPOKOJNÉ BRUŠKO

Aby malo vaše dieťatko spokojné bruško odporúčame jemnú masáž bruška s olejčekom Navia z esenciálnych olejov proti kolike. Dokonca ho môžete použiť aj vy pri problémoch s nafukovaním a pôsobí tiež proti striám vďaka vzácnym olejom, ktoré posilňujú elasticitu pokožky, regenerujú ju a prekrvujú. Starostlivosť o plné bruško dieťatka prináša so sebou aj starostlivosť o mamičku pri dojčení. Hojivý balzam na bradavky uľavuje od bolesti, urýchľuje hojenie a pokožku regeneruje. Extra tip : Balzam pred dojčením netreba z bradavky zmyť, jeho prírodné účinky sú pre bábätko neškodné. Okrem toho zázračný balzam uľaví aj od kožných problémov ako sú ekzémy, zápaly kože, akné, či zápary od plienok.

Pri kŕmení detí je skvelým pomocníkom plniteľná silikónová taštička, do ktorej môžete naplniť napríklad výživu. Je vhodná pre malé detičky a ich prvé príkrmy, no tiež pre väčších do škôlky, školy alebo na výlety. Taštičky môžete tiež naplniť a odložiť do mrazničky. 

plnitelna%20tasticka%20domky

Nenahraditeľným spoločníkom pri jedení detí je podbradník. Tak ako pri iných veciach s ktorými prichádza dieťa do kontaktu, dajte si záležať z akého materiálu je podbradník vyrobený. U nás nájdete len tie z prírodnej organickej bavlny.