Bokashi, nádoba na fermentáciu bioodpadu

Kód: 1160014
Novinka Tip
Značka: Plastia
€79 €65,83 bez DPH
Hneď posielame

Spracovávanie organického odpadu doma? Nádoba BOKASHI vám to uľahčí.

Detailné informácie

Podrobný popis

Čo je BOKASHI kompostovanie?

Jedná sa o premenu organického odpadu princípom fermentácie, kedy sa do organického odpadu prisypáva zmes špeciálnych baktérií Bokashi v suchej forme. Od klasického kompostovanie sa líši tým, že proces fermentácie prebieha bez prístupu vzduchu a pomocou živých organizmov, ktoré sa aktivujú kontaktom s organickým materiálom. Výstupným materiálom nie je zemina, ako sme tomu zvyknutí u bežného kompostovanie, ale sfermentovaný základ určený na ďalšie použitie.

Šikovné fermentačnej baktérie premení organický odpad na fermentovanú tekutinu a fermentovanú zmes. Vy vďaka tomu máte materiál pre získanie prvotriedneho kompostu a tekutinu pre rôzne možnosti použitia v domácnosti.

  • Ušetríte za hnojivo a svojím rastlinám doprajete živiny bez chémie.
  • Vraciate tým do prírody cenné látky, ktoré by inak skončili na skládke alebo v spaľovniach.
  • Celoročné možnosť fermentácie.

Ako na to?

Bokashi využíva schopnosti špeciálnych mikroorganizmov – predovšetkým baktérií a kvasiniek. Tie sú obsiahnuté v zmesi, ktorú je nutné k organickým zvyškom prisypávať. Nie je to zložité. Odrezky a šupky nakrájate na kúsky a dáte do Bokashi kompostéra. Približne 2 cm hrubú vrstvu posypete zakúpenou zmesou efektívnych mikroorganizmov. Utlačíte a nádobu zatvorte. Keď je nádoba plná, necháte ju 14 dní odpočívať, aby obsah správne dozrel. Ideálne teda je zaobstarať si Bokashi dve - jednu plníte a druhá odpočíva.

Po dvoch týždňoch...

Vzniknutá fermentovaná hmota nevyzerá ako kompost, ako ho poznáme. Kúsky kuchynského odpadu stále bez problémov rozoznáte. Avšak blahodárne procesy tu už začali. Výsledok má iné vlastnosti, čo potvrdzuje aj typický sladkokyslý odér. To najlepšie, čo môžete s touto Bokashi hmotou urobiť, je premiešať ju so zeminou, nechať minimálne 4 týždne odležať a potom ju použiť ako hnojivo. Bokashi hmota sa tiež výborne hodí ako urýchľovač vonkajšieho kompostu. Putovať však môže aj do košov na bioodpad alebo k záhradkárom či pestovateľom vyznačeným na špeciálnej online mape www.mapko.cz.

Bokashi čaj

Okrem pevného Bokashi hnojiva získate aj Bokashi tekutý výluh/čaj – fermentačnú tekutinu, ktorá z kompostéra steká do spodnej nádobky. Tekutina sa objaví zhruba po 14 dňoch. Bokashi čaj je ideálny na hnojenie rastlín. Riedi sa v pomere 1 : 100 a používa sa raz za týždeň alebo 14 dní.

Čo nepatrí do Bokashi nádoby?

• tekutiny (ocot, olej, džús, mlieko, voda atď.)
• kosti
• papier
• popol
• zvieracie výkaly

Čo patrí do Bokashi nádoby?

• rôzne druhy ovocia a zeleniny (šupky, dužiny, zrniečka, stopky, listy)
• šupky od banánov, citrusov, tekvice i ananásu
• pečivo (nalámané na kúsky)
• čajové vrecúška, kávovú usadeninu aj s papierovými filtrami
• listy a stonky izbových aj vonkajších rastlín
• zvädnuté kvety
• varené jedlo
• surové a varené mäso
• ryby
• vajíčka
• jogurty

Odporúčania, tipy a cenné rady pre využitie fermentované tekutiny nájdete v NÁVODE NA POUŽITIE TU.

Dodatočné parametre

Kategória: Kompostéry do bytu
Hmotnosť: 3 kg
Balenie obsahuje: Bokashi nádobu a 1 kg Bokashi baktérií.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: