KOMPOSTOVANIE NA BALKÓNE: HLAVNÉ ZÁSADY AKO AJ V BYTE VYTVORÍTE NAJLEPŠIE HNOJIVO, KTORÉ MÔŽETE SVOJIM KVETOM DOPRIAŤ.

Vedeli ste, že: rastliny, ktoré sú hnojené substrátom vytvoreným dážďovkami vo vermikompostéri, sú zdravšie a nenapádajú ich choroby a patogény? Áno, tieto rastlinky majú oveľa väčšiu biomasu, viac kvetov, plodov a značne viac vitamínov ako rastliny hnojené umelými hnojivami. 

Čo presne znamená vermikompostovanie a ako na to?

 

Nová moderná inovácia vo svete kompostovania je VERMIKOMPOSTOVANIE, čiže premena bio odpadu za pomoci dážďoviek na organické hnojivo. Hnojivo je bohaté na minerálne látky, enzýmy (simulátory rastu) a živiny. Exkrementy dážďoviek v sebe majú hormóny mladosti, hormóny stimulujúce rast a voľné aminokyseliny. Tie vysoko zvyšujú rast rastlín (asi o 20%). Vermikompostér sa hodí kamkoľvek, kde produkujeme biologicky rozložiteľný odpad. Napríklad do bytu, kancelárie, alebo aj do škôl a škôlok, kde je využívaný aj k vzdelávaniu detí. Deti si následne môžu zo vzniknutého substrátu aj samé niečo vypestovať.

Rastliny, ktoré sú hnojené týmto substrátom sú zdravšie a nenapadajú ich choroby a patogény. Majú oveľa väčšiu biomasu, viac kvetov, plodov a majú značne viac vitamínov ako rastliny, ktoré sa hnoja umelými hnojivami.

Na kompostovanie sa dajú použiť 3 druhy dážďoviek a to:

Eisenia fetida (hnojivka)

Kalifornskej dážďovky

Dendrobaena Veneta

Avšak z týchto druhov sú najlepšie k domácemu kompostovaniu Kalifornské dážďovky, pretože sú väčšie, žravějšie a rýchlejšie sa rozmnožujú. Dokážu rýchlo spracovať bio odpad z vašej kuchyne a nevydávajú pri tom žiadny zápach. Dážďovky sú náchylnejšie na teplotu, a preto odporúčame vermikompostér umiestniť vo vnútri bytu, aby nezahynuli teplom či zimou. Ideálna je izbová teplota 20 ° C. Odporúčané množstvo násady do vermikompostéru je asi okolo 2000 - 3000 dážďoviek, čo je približne 2,5 kg. Presne túto násadu vám môžeme poskytnúť v sekcii "Kompostovanie v byte".

kompost3

Výber vermikompostéru

Základnou potrebou pre vermikompostovanie je samotný Vermikopostér. Našim hitom je štýlový Vermikompostér, ktorý vytvorila etablovaná európska firma so záhradnými potrebami Plastia v spolupráci s neziskovou organizáciou KOKOZA a českým dizajnérom Jiřím Pelclom.

Ako založiť vermikompostér a čo do neho dávať či nedávať?

Je to veľmi jednoduché. Do prostredného poschodia vermikompostéru natrháme buď krabičku od vajíčok alebo kúsky novín, na ktoré dáme násadu dážďoviek a následne vložíme bioodpad. Do vermikompostéru ako základ môžeme použiť aj lístie či zeminu, do ktorej sa dážďovky budú môcť schovať.

Dolné poschodie zostáva prázdne, pretože do neho steká prebytočná vlhkosť, ktorá sa nazýva "WORM TEA", alebo takzvaný "dážďovkový čaj", ktorým môžete zalievať kvety (odporúčame ho zriediť vodou v pomere 1:1 až 1:2). Je to totiž ďalšie veľmi výživné prírodné hnojivo.

EXTRA TIP: Kompostovací čaj zrieďte v pomere 1:2 do nádoby s rozprašovačom a postriekajte výživným roztokom listy svojich byliniek. Uvidíte ako sa Vám za to odvďačia.

Dôležitá rada: Kompostovací čajík sa nepije!

Keď sa prostredné poschodie zaplní, môžeme jednoducho pridať ďalšiu nádobu. Dážďovky si samé prelezú do horného poschodia, pretože na každom dne sú spravené diery, aby dážďovky mohli kompostom v oboch poschodiach preliezať. Odporúčame však dážďovkám pomôcť, tak kúsok kompostu jednoducho preložíme do prázdneho poschodia.

Postupne plníme prostrednú nádobu odpadom z našej kuchyne a nebojíme sa otestovať čo dážďovkám chutí.

Plastia-4

Bio odpad, ktorý dáždovky majú rady

Po našom skúmaní a testovaní sme zistili, že najviac im chutí čajová a kávová usadenina. V čajových vrecúškach sa dážďovky často rozmnožujú. Potom šupky od akejkoľvek zeleniny, ovocné šupky, ohryzok z jablka, zelená vňať a tiež rozdrvené škrupiny od vajec, ktoré hnojivo doplňujú ešte o vápnik.

Dážďovkám nechutia

Výrazné chute, ako veľké množstvo citrusov, zvyšky od zázvoru a cibule. Do vermikompostéru nepatria kôstky, kosti, mäso, mliečne výrobky, mastné výrobky, olej, masť a iné ďalšie tuky.

Naša rada: Zo začiatku kompostovania nevhadzujte hlúbové zvyšky zeleniny a šupky od zemiakov. Malý počet dážďoviek nemôže svojimi enzýmami kompost rozložiť a tieto zvyšky by potom mohli začať hniť či zapáchať.

Dážďovkám trvá priemerne tak 2 - 3 mesiace než pretvoria  bioodpad na kompost. Ak potrebujeme kompost skôr, vysypeme obsah vermikompostéru a ručne ho preberieme. Alebo využijeme toho, že dážďovky sa rady schovávajú pred svetlom a rady sa zavrtávajú do tmy. Necháme na vrch kompostu prúdiť svetlo a tým pádom môžeme jednoducho odobrať kompost z hornej vrstvy. Ďalší spôsob je, že dážďovkám budeme dávať potravu na jednu stranu kompostéra, tým ich nalákame tam, kam potrebujeme a potom z druhej strany môžeme opäť kompost vyberať. 

Ako vyzerá správny kompost?

Správne vedený vermikompostér nezapácha, netvoria sa v ňom plesne ani nie je bahnitý a nelietajú okolo neho mušky.  Ak by ste sa stretli s plesňou a vlhkosťou, ktorá láka mušky, tak podľa našich skúseností stačí pridať nejaký savý materiál. My v tom to prípade opäť používame noviny, toaletný papier, krabičku od vajíčok či ruličky od toaletného papiera a papierových utierok. Správnu vlhkosť tiež poznáte podľa stisku substrátu v ruke. Keď by bol naopak kompost veľmi suchý je potrebné ho zvlhčiť napr. rozprašovačom.

Ďalej je potrebné, aby kompostér nebol preplňovaný. Aj dážďovky majú svoje jedálenské kapacity. Na deň sa odporúča tak 250 - 500 gramov potravy / zvyškov pre dážďovky. Čo môže byť maximálne 2-3 cm vrstva bioodpadu. Ak je toho viac, zvykne sa robiť pleseň. Ak je jej málo, zahrabte ju do kompostu. Ak viac, treba plesnivé zvyšky odstrániť. Čas od času by sa mal kompost s dážďovkami prehrabať aby sme vedeli, ako sa darí našim pomocníkom a tiež pre to, aby sa vermikompostér prevzdušnil. Ak vyprodukujete viac bio odpadu, je dobré si ho uložiť napríklad do koša na bio odpad, tento s filtrom vás uchrání od mušiek, zápachu a pekne sa zmestí aj do chladničky. 

Dážďovky sa sami redukujú podľa dostatku potravy, keď im dodávate veľa potravy množia sa, a keď ich necháte po dobu dovolenky bez potravy, dážďovky sa sami zredukujú na ideálne množstvo. Bez potravy vydržia okolo 1 mesiaca. Ak by ste však mali odísť na ešte dlhšiu dobu, zverte radšej vermikompostér s vašimi pomocníkmi niekomu do starostlivosti.